Регистрация

Шоколадово-портокалови мъфини

Автор:
kalinapetkova
|
Дата:
25 May
|
Видяна:
275
Оцени рецептата

1/2 ч мляко

1/2 ч кристална захар

2 пакетче мая

Кората на 2 портокала; настъргана

2 яйца

4 жълтъка

3 ч брашно

2 ч.л. сол

1 ч + 1 с.л. безсолно масло; (студено)

170 г горчиво-сладък шоколад, едро нарязан

За глазурата:

1 ч пудра захар

3 с.л. портокалов сок

 

Кипнете млякото и го оставете да се охлади до около 50ºС. Добавете 1/4 чаша от захарта и маята и се оставя да престои, докато се разпени, около 10 минути. Смесете портокаловата кора с останалата захар в кухненски робот и разбийте, докато кората е фино смляна. С електрически миксер, разбийте сместа с маята, корите и захарта, яйцата и жълтъците за 30 секунди. В отделна купа, пресейте заедно брашното и солта. Постепенно се добавят сухите съставки към течността в купата на миксер, като се бие непрекъснато, докато тестото е лепкаво и меко. Добавят се 2 бучки (1 чаена чаша) масло, по 1 супена лъжица наведнъж, като се разбива постоянно. Разбийте още 30 секунди. Намажете голяма купа с останалото масло. Завъртете тестото върху леко набрашнена повърхност и оформете на топка БЕЗ да месите и я сложете в купата, като обърнете, така че да се покрие с масло. Покрийте с найлон и кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си за около 1 до 1-1/2 часа. Завъртете тестото върху леко набрашнена дъска. Натиснете го надолу, за да отстраните въздушните мехурчета и върнете в купата. Покрийте с найлон и се съхранява в хладилник най-малко 6 часа или за през нощта. Извадете тестото върху леко набрашнена дъска и внимателно смесете с шоколадовите парченца. Разделете тестото на 16 равни части. Разточете всяка между дланите си и оформете на цилиндър. Поставете тестото в чашки за мъфини, намазани с масло и внимателно притиснете горната част надолу към дъното на съда. Поставете чашките в тавичка, покрийте с найлон и кърпа и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си, около 1-1/2 часа. Загрейте фурната до 190 градуса. Печете в продължение на 20 минути. На глазурата: Разбийте съставките заедно, до получаването на паста и полейте всеки топъл мъфин с около 1 супена лъжица от глазурата.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта