Шоколадово-портокалови мъфини
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1/2 ч мляко
1/2 ч кристална захар
2 пакетче мая
Кората на 2 портокала; настъргана
2 яйца
4 жълтъка
3 ч брашно
2 ч.л. сол
1 ч + 1 с.л. безсолно масло; (студено)
170 г горчиво-сладък шоколад, едро нарязан
За глазурата:
1 ч пудра захар
3 с.л. портокалов сок
Кипнете млякото и го оставете да се охлади до около 50ºС. Добавете 1/4 чаша от захарта и маята и се оставя да престои, докато се разпени, около 10 минути. Смесете портокаловата кора с останалата захар в кухненски робот и разбийте, докато кората е фино смляна. С електрически миксер, разбийте сместа с маята, корите и захарта, яйцата и жълтъците за 30 секунди. В отделна купа, пресейте заедно брашното и солта. Постепенно се добавят сухите съставки към течността в купата на миксер, като се бие непрекъснато, докато тестото е лепкаво и меко. Добавят се 2 бучки (1 чаена чаша) масло, по 1 супена лъжица наведнъж, като се разбива постоянно. Разбийте още 30 секунди. Намажете голяма купа с останалото масло. Завъртете тестото върху леко набрашнена повърхност и оформете на топка БЕЗ да месите и я сложете в купата, като обърнете, така че да се покрие с масло. Покрийте с найлон и кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си за около 1 до 1-1/2 часа. Завъртете тестото върху леко набрашнена дъска. Натиснете го надолу, за да отстраните въздушните мехурчета и върнете в купата. Покрийте с найлон и се съхранява в хладилник най-малко 6 часа или за през нощта. Извадете тестото върху леко набрашнена дъска и внимателно смесете с шоколадовите парченца. Разделете тестото на 16 равни части. Разточете всяка между дланите си и оформете на цилиндър. Поставете тестото в чашки за мъфини, намазани с масло и внимателно притиснете горната част надолу към дъното на съда. Поставете чашките в тавичка, покрийте с найлон и кърпа и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си, около 1-1/2 часа. Загрейте фурната до 190 градуса. Печете в продължение на 20 минути. На глазурата: Разбийте съставките заедно, до получаването на паста и полейте всеки топъл мъфин с около 1 супена лъжица от глазурата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ