Шоколадова рулада с кайсиево суфле
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За блата:
6 жълтъка
2/3 ч фина захар
1/4 ч фина захар
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. настъргана портокалова кора
2 с.л. пресен портокалов сок
1/2 ч какао на прах
6 големи белтъка
1 с.л. вода
1/4 ч.л. винен камък
За кайсиевото суфле:
85 г сушени кайсии
1 ч вода +
1 с.л. вода
3/4 ч пудра захар
1/2 ч.л. желатин
1 ч сметана
1 с.л. портокалов коняк
Сложете решетката на фурната на най-ниската степен.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Намажете с масло тавичка за руло и постелете с пергаментова хартия. Намажете леко и хартията. Поставете жълтъците в купата на електрически миксер. Разбийте на умерена скорост, докато се сгъстят, около 2 минути. Добавете 2/3 ч захар, по 1 супена лъжица в даден момент. Намалете скоростта на миксера до умерено слаба. Прибавете ванилията, портокаловата кора и портокаловия сок и се смесват в продължение на 15 секунди. Намалете скоростта до ниска, добавете какаото и разбийте само до смесване. Прехвърля се в по-голяма купа. Заделете. Измийте и подсушете бъркалките. В по-голямата купа, разбийте белтъците и водата при средна скорост на пяна. Добавете винения камък, увеличете скоростта до средно-висока и продължете да биете, докато се образуват меки върхове. Добавете 1/4 ч захар, по 1 супена лъжица в даден момент и разбийте за около 30 секунди. Разбийте още 15 секунди. Не разбивайте прекалено дълго. С гумена шпатула, прибавете една четвърт от битите белтъци в сместа с жълтък. След това обединете с останалите белтъци. Изсипете тестото в подготвената тава и загладете отгоре. Чукнете съда върху тезгяха, за да се разпредели сместа равномерно. Пече се в предварително загрята фурна за 20 до 25 минути, докато отскача при допир. Поръсете 1/2 ч.л. захар върху пергаментова хартия. Извадете кейка от фурната и веднага обърнете върху хартията. Обелете хартията отгоре. Навийте на руло, като започнете от дългия край. Оставете да се охлади. За суфлето: Сложете кайсиите и 1 чаша вода в малка тенджера, покрийте с капак и оставете да заври. Оставете на слаб огън 20-25 минути или докато кайсиите са много меки и цялата вода, без една или две супени лъжици се абсорбира. Махнете от огъня и добавете 1/2 пудра захар. Разбийте с вилица, докато кайсиите са много гладки. Сложете 1 с.л. студена вода в малък съд и поръсете с желатина. Оставете да престои 5 минути. Сложете на водна баня. Разбъркайте, докато се разтвори. Прибавете кайсиевото пюре. Оставя се да се охлади до стайна температура. Разбийте сметаната в малка охладена купа с електрически миксер. Когато започне да се сгъстява, добавете постепенно 1/4 ч пудра захар. Разбийте сметаната, докато се оформят меки връхчета. Смесете с охладеното пюре и ликьора. При поднасяне: Развийте внимателно рулото. Намажете с крема. Навийте отново на руло. Поставете в чиня. Покрийте с фолио и оставете в хладилника. Преди сервиране поръсете с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ