Шоколадов мус
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
4 жълтъка
1/4 ч фина захар
2 с.л. коняк
170 г полусладък шоколад, нарязан на малки парченца
3 с.л. силно кафе
8 с.л. масло - нарязано на парчета
4 белтъка
1/2 ч сметана за разбиване, бита
Намажете вътрешността на 1-литрова (цилиндрична) или кръгла форма с тънък слой олио. Обърнете върху салфетки, за да се отцеди. В топлоустойчива купа, разбийте жълтъците и захарта с бъркалка или електрически миксер за 2 или 3 минути или до бледо жълто и толкова гъсто че да се образува лента, когато бъркалката се вдигне от купата. Добавете коняка. Сложете купата над тенджера с къкреща (не вряща) вода и продължете да разбивате в продължение на 3 или 4 минути или докато сместа е пенеста и гореща. След това сложете купата над тенджера с ледена вода и разбийте в продължение на още 3 или 4 минути или докато сместа се охлади отново и се сгъсти като майонеза. В тенджера, разтопете шоколада с кафето над гореща вода, като се разбърква непрекъснато. Когато всичкият шоколад се е разтворил, добавете и разбийте маслото, по едно парче в даден момент, за да се направи гладък крем. След това разбийте сместа с шоколад в жълтъците и захарта. В отделна купа, с чиста бъркалка, разбийте белтъците на сняг. Добавете около 1/4 от белтъците в сместа с шоколад, след което внимателно обединете с останалите белтъци. Изсипете муса в намазаната форма или десертни чаши и се съхранява в хладилник в продължение на най-малко 4 часа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ