Регистрация

Френски лимонов пай

Автор:
Надежда
|
Дата:
22 Jun
|
Видяна:
782
Оцени рецептата

За тестото:

1 ч брашно

1/4 ч пудра захар

1/2 с.л. настъргана лимонова кора

1 щипка сол

8 с.л. безсолно масло, охладено и нарязано на парчета

2 жълтъка

1 ч.л. ванилов екстракт

За пълнежа:

8 с.л. масло, със стайна температура

1/3 ч мед

5 жълтъка

1 1/2 ч смлени бадеми

Сокът на 2 лимона

1/4 ч пълномаслена сметана

1/2 ч фина захар

1/2 ч вода

Сокът на 1 лимон

За поднасяне:

Пудра захар; пресята

 

Пресейте брашното и пудрата захар в голяма купа и се добавя настърганата лимонова кора и солта, както и маслото. Бързо и леко втривайте сместа с пръсти, докато заприлича на тесто. Разбийте жълтъците и ванилията и ги добавете в брашнената смес. Съберете тестото на топка с пръсти, като добавите колкото вода е необходимо. Покрива се с найлоново фолио и се оставя да престои в хладилника 30 минути. Сложете решетката в центъра на фурната и загрейте фурната до 190С. Леко набрашнете работната си повърхност и разточете тестото на кръг, който да се побере в тава с диаметър 23 - 25 см с подвижно дъно. Внимателно притиснете тестото по дъното на съда. Покрива се с алуминиево фолио и се пече 6-8 минути или докато стегне леко. Заделете и намалете фурната до 160С. За да направите плънката, разбийте маслото и меда с електрически миксер или на ръка до бледо и крем. Разбийте с жълтъците, един по един. След това добавете бадемите, сока от 2 лимона (заделете и настържете кората), както и сметаната. Изсипете сместа в подготвения блат и загладете повърхността с шпатула. Пече се в продължение на 30 до 40 минути или до златисто. Междувременно, смесете фината захар, запазените лимонови кори и водата в тенджера. Бавно оставете да заври и след това оставете да къкри 6 минути или докато сиропът леко покрива гърба на метална лъжица. Заделете да се охлади. Добавете останалия лимонов сок към хладния сироп и прецедете, като запазите кората. Изсипете сиропа върху топлия пай, извадете от съда и щедро поръсете с пудра захар и запазената кора. Сервирайте веднага.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта