Френски лимонов пай
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За тестото:
1 ч брашно
1/4 ч пудра захар
1/2 с.л. настъргана лимонова кора
1 щипка сол
8 с.л. безсолно масло, охладено и нарязано на парчета
2 жълтъка
1 ч.л. ванилов екстракт
За пълнежа:
8 с.л. масло, със стайна температура
1/3 ч мед
5 жълтъка
1 1/2 ч смлени бадеми
Сокът на 2 лимона
1/4 ч пълномаслена сметана
1/2 ч фина захар
1/2 ч вода
Сокът на 1 лимон
За поднасяне:
Пудра захар; пресята
Пресейте брашното и пудрата захар в голяма купа и се добавя настърганата лимонова кора и солта, както и маслото. Бързо и леко втривайте сместа с пръсти, докато заприлича на тесто. Разбийте жълтъците и ванилията и ги добавете в брашнената смес. Съберете тестото на топка с пръсти, като добавите колкото вода е необходимо. Покрива се с найлоново фолио и се оставя да престои в хладилника 30 минути. Сложете решетката в центъра на фурната и загрейте фурната до 190С. Леко набрашнете работната си повърхност и разточете тестото на кръг, който да се побере в тава с диаметър 23 - 25 см с подвижно дъно. Внимателно притиснете тестото по дъното на съда. Покрива се с алуминиево фолио и се пече 6-8 минути или докато стегне леко. Заделете и намалете фурната до 160С. За да направите плънката, разбийте маслото и меда с електрически миксер или на ръка до бледо и крем. Разбийте с жълтъците, един по един. След това добавете бадемите, сока от 2 лимона (заделете и настържете кората), както и сметаната. Изсипете сместа в подготвения блат и загладете повърхността с шпатула. Пече се в продължение на 30 до 40 минути или до златисто. Междувременно, смесете фината захар, запазените лимонови кори и водата в тенджера. Бавно оставете да заври и след това оставете да къкри 6 минути или докато сиропът леко покрива гърба на метална лъжица. Заделете да се охлади. Добавете останалия лимонов сок към хладния сироп и прецедете, като запазите кората. Изсипете сиропа върху топлия пай, извадете от съда и щедро поръсете с пудра захар и запазената кора. Сервирайте веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ