Торта с маково семе
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 шушулка ванилия
1/2 ч.л. сол
2/3 ч мляко
1 1/2 масло; меко
2/3 ч семена от мак
1 1/4 захар; фина
1 2/3 ч брашно
4 белтъка; на стайна температура
2 ч.л. бакпулвер
Глазура с крема сирене, по желание
Срежете шушулката ванилия надлъжно и отрежете краищата. В малка тенджера, кипнете млякото с ванилията. В малка купа смесете попареното мляко, ванилията и маковото семе. Оставете да изстине до стайна температура. Остържете вътрешността на ванилията в млечната смес и изхвърлете шушулката. Загрейте фурната до 160 градуса. Намажете с масло форма за торта или кекс. Пресейте брашното, бакпулвера и солта в средно голяма купа. В голяма купа с миксер разбийте маслото на висока скорост, докато стане пухкаво (2 мин). Постепенно добавете 1 чаена чаша от захарта и продължете да разбивате, докато се получи много лек крем (около 5 мин.); пресейте 1/3 от брашнената смес; разбъркайте до смесване. Прибавете половината млечна смес. Повторете още 2 пъти с останалите сухи съставки и мляко. В средно голяма купа, разбийте белтъците на средна скорост на пяна. Добавете щипка сол и продължете да разбивате до сняг (2 мин). Смесете с останалата 1/4 чаша захар, по 1 чаена лъжичка наведнъж, като увеличавате скоростта до висока преди добавянето на последните 2 ч.л. Разбийте докато се получат твърди и лъскави върхове, около 1 минута. Прибавете 1/4 от белтъците в тестото. Смесете с останалите белтъци. Изсипете тестото в подготвената тава и печете в продължение на 50-55 минути или докато дървен шиш, поставен в центъра, излезе чист. Оставете да изстине за 10 минути в съда. Извадете от формата за печене и оставете да се охлади върху решетка. Използвайте предпочитана глазура с крема сирене, ако желаете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ