Торта с глазура от шоколад, портокал и мед
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За блата:
7 яйца, разделени
1/2 ч.л. едра сол
1 ч захар
1/3 ч зехтин
1/4 ч замразен концентрат за портокалов сок, размразен
3 с.л. настъргана портокалова кора
1/4 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
3/4 ч брашно Маца
5 с.л. картофено нишесте
За глазурата:
3/4 ч неосолено масло
680 г горчиво-сладък или полу-сладък шоколад
1 ч замразен концентрат за портокалов сок, размразен
3 с.л. мед
За блата: Сложете решетката на фурната в средата. Загрейте фурната до 180 градуса. Покрийте дъното на 25 см разглабяща се форма за торта с фолио; намажете фолиото с мазнина. Изрежете 23 см кръг от картон и покрийте с фолио. С електрически миксер, разбийте белтъците и солта в голяма купа, докато се оформят меки върхове. Постепенно добавете 1/2 чаша захар и продължете да разбивате, докато станат на сняг. В друга голяма купа разбийте жълтъците, останалата 1/2 ч захар, зехтина, портокаловия концентрат, портокаловата кора и лимоновия сок до смесване. Пресейте брашното и картофеното нишесте върху жълтъчната смес и разбийте на ниска скорост само до смесване. Внимателно обединете с белтъците, като ги добавите на 2 пъти. За глазурата: Разтопете маслото в тиган на слаб огън. Добавете шоколад и се разбърква, докато се разтопи и сместа стане гладка; добавете портокаловия концентрат и меда. Оставете да изстине, докато се сгъсти, около два часа. За поднасяне: Прокарайте нож по стените, за да отлепите тортата. Свалете разглабящите се стени. Срежете наполовина хоризонтално, като оставите долната част в дъното на съда. Поставете горната половина на тортата, с горната страна надолу, върху увития във фолио кръг картон. Намажете 1 1/2 чаша шоколадова глазура на тънък слой върху цялата торта. Оставете в хладилника за 30 минути. Стоплете отново останалата шоколадова глазура на слаб огън леко. Поставете решетка върху тава и сложете тортата върху решетката. Изсипете глазурата върху тортата, така че да се покрие изцяло и загладете страните с метална шпатула. Охладете до втвърдяване на глазурата. Прехвърлете в чиния. Покрийте и оставете в хладилника. Оставете да престои на стайна температура 1 час преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ