Регистрация

Сливов сладкиш с бренди

Автор:
Благослава
|
Дата:
19 Jun
|
Видяна:
464
Оцени рецептата

Необходими продукти:

340 г сушени сини сливи, без костилки

2 ч вода

1/4 ч бренди или коняк

1 1/2 ч зехтин

2 1/4 ч захар

5 яйца

2 с.л. ванилов екстракт

3 ч брашно

1 с.л. сода за хляб

2 1/2 ч.л. канела, смляна

1 ч.л. смляно индийско орехче

1 ч.л. смлян бахар

1/2 ч.л. смлян кардамон

1/2 ч.л. смлян карамфил

1 ч.л. сол

1 1/2 ч мътеница

За глазурата:

1 1/2 ч захар

1/4 ч масло

1/2 ч бренди или коняк

2 с.л. царевичен сироп, светъл

2 с.л. пресен лимонов сок

1 ч.л. сода за хляб

По желание:

Ванилов сладолед

 

Начин на приготвяне:

За блата:

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с масло и набрашнете форма за кекс с обем 12 чаши. Смесете сливите, водата и коняка в тенджера. Гответе, докато сливите омекнат, около 15 минути. Отцедете и заделете 1/4 чаша от течността за глазурата. Нарежете сливите наедро. Разбийте олиото, захарта, яйцата и ванилията в голяма купа, докато са добре смесени. В средно голяма купа смесете брашното, содата, подправките и солта. Смесете сухите съставки със сухата смес. Добавете мътеницата, като разбивате, докато тестото е гладко. Прибавете нарязаните сливи. Прехвърля се в приготвената форма за кекс. Пече се, докато върхът на нож излезе чист, около 1 час и 5 минути. Прехвърля се върху решетка, за да се охлади. За глазурата Смесете заделената 1/4 чаша от течността от сливите, захарта, маслото, брендито, царевичния сироп, лимоновия сок и содата за хляб в голяма тенджера. Оставете да заври на умерен огън, като разбърквате често. Варете 2 минути. Набодете кекса на няколко места с дървен шиш. Бавно изсипете 1 1/4 чаши от глазурата върху горещата торта. Заделете останалата глазура. Оставете глазираната торта да изстине в съда за 30 минути. Прехвърлете в чиния. Охлажда се напълно. Нарежете на парчета. Сервирайте с ванилов сладолед и допълнително глазура отделно като сос.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта