Сливов сладкиш с бренди
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
340 г сушени сини сливи, без костилки
2 ч вода
1/4 ч бренди или коняк
1 1/2 ч зехтин
2 1/4 ч захар
5 яйца
2 с.л. ванилов екстракт
3 ч брашно
1 с.л. сода за хляб
2 1/2 ч.л. канела, смляна
1 ч.л. смляно индийско орехче
1 ч.л. смлян бахар
1/2 ч.л. смлян кардамон
1/2 ч.л. смлян карамфил
1 ч.л. сол
1 1/2 ч мътеница
За глазурата:
1 1/2 ч захар
1/4 ч масло
1/2 ч бренди или коняк
2 с.л. царевичен сироп, светъл
2 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. сода за хляб
По желание:
Ванилов сладолед
Начин на приготвяне:
За блата:
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с масло и набрашнете форма за кекс с обем 12 чаши. Смесете сливите, водата и коняка в тенджера. Гответе, докато сливите омекнат, около 15 минути. Отцедете и заделете 1/4 чаша от течността за глазурата. Нарежете сливите наедро. Разбийте олиото, захарта, яйцата и ванилията в голяма купа, докато са добре смесени. В средно голяма купа смесете брашното, содата, подправките и солта. Смесете сухите съставки със сухата смес. Добавете мътеницата, като разбивате, докато тестото е гладко. Прибавете нарязаните сливи. Прехвърля се в приготвената форма за кекс. Пече се, докато върхът на нож излезе чист, около 1 час и 5 минути. Прехвърля се върху решетка, за да се охлади. За глазурата Смесете заделената 1/4 чаша от течността от сливите, захарта, маслото, брендито, царевичния сироп, лимоновия сок и содата за хляб в голяма тенджера. Оставете да заври на умерен огън, като разбърквате често. Варете 2 минути. Набодете кекса на няколко места с дървен шиш. Бавно изсипете 1 1/4 чаши от глазурата върху горещата торта. Заделете останалата глазура. Оставете глазираната торта да изстине в съда за 30 минути. Прехвърлете в чиния. Охлажда се напълно. Нарежете на парчета. Сервирайте с ванилов сладолед и допълнително глазура отделно като сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ