Руло с шоколад, сметана и кафе
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 с.л. несолено масло
5 големи яйца, разделени
1/2 ч универсално брашно
3/4 ч кристална захар
1/3 ч + 2 с.л. неподсладено какао
1 ч.л. ванилия
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. бакпулвер
За пълнежа със сметана и кафе:
1 1/2 ч мляко
1/4 ч.л. сол
1 с.л. студена вода
3 жълтъка
1 ч.л. неовкусен желатин
2 с.л. разтворимо кафе на прах
1/2 ч кристална захар
1 ч.л. ванилия
1/4 ч универсално брашно
1 ч пълномаслена сметана
1. Поставете решетката в центъра на фурната и загрейте до 200°С.
Леко намажете тавичка за печене с размери 43 х 28 см. Постелете восъчна хартия и намаслете и леко набрашнете хартията.
2. Подгответе шоколадовото руло. Разтопете маслото в малък тиган и оставете да изстине леко. В средна купа смесете брашното, 1/3 чаша какао и бакпулвера.
3. В друга купа със среден размер, разбийте 5 жълтъка, 1/4 чаша захар и разтопеното масло, до побеляване, около 1 минута. Прибавете ванилията. С лъжица, прибавете около половината от сухите съставки.
4. В голяма, дълбока купа разбийте белтъците и солта с електрически миксер, до образуването на меки връхчета. Постепенно, разбийте останалата 1/2 чаена чаша захар, до сняг.
5. Прибавете около една четвърт (или поне една голяма супена лъжица) от белтъците в жълтъчената смес и разбъркайте внимателно. Прибавете тази смес в купата с белтъците и частично смесете. Пресейте останалите сухи съставки отгоре и бързо и внимателно, но хубаво смесете, докато не останат видими следи. Бързо разпределете в подготвената тава и печете 10 до 12 минути, докато блатът отскача на допир в средата.
6. Пресейте останалите 2 супени лъжици какао върху чиста кърпа. Обърнете блата отгоре и отлепете хартията (ако не иска да се отлепи, леко намажете хартията с вода преди отлепване). С дълъг, остър нож или назъбен нож, отрежете около 1 см от всеки край. Като започнете от дългата страна, навийте на руло. Увийте в кърпа и оставете да се охлади до стайна температура.
7. Докато рулото се охлажда, подгответе сметановия крем с кафе. В средно голяма тенджера на слаб огън, кипнете млякото, докато се появяват малки мехурчета по ръбовете на повърхността. Сложете 1 с.л. студена вода в чаша и поръсете желатина отгоре. Оставете да омекне колкото е необходимо.
8. В средна купа смесете захарта, брашното и солта. Постепенно прибавете като разбивате с вилица или тел за яйца в запареното мляко. Сложете в тенджера с дебело дъно на умерено слаб огън и при непрекъснато разбъркване, гответе, докато сместа се сгъсти и започне да къкри. Прибавете жълтъците и продължете готвенето като разбърквате, докато сместа заври. Махнете от огъня и прибавете кафето на прах и разтворения желатин, разбъркайте до гладкост, прибавете ванилията. Изсипете в плитка купа, покрийте с найлоново фолио или восъчна хартия и охладете до стайна температура.
9. На самото руло. Разбийте сметаната на твърд сняг. Разбъркайте хубаво крема с кафе и прибавете около една четвърт от сметаната. Изсипете крема с кафе в сметаната и разбъркайте до хомогенност.
10. Внимателно развийте шоколадовия блат върху дъската. Намажете с крема със сметана и кафе, като сложите повече крем откъм страната, от която ще навивате. Оставете около 2,5 см непокрити по протежение на дългата страна. Навийте отново шоколадовия блат на руло, така че плънката да остане вътре. Оставете го на дъската, с навитата страна надолу, покрийте и охладете докато стегне, най-малко 4 часа или за през нощта. Отрежете леко краищата и нарежете на филийки. Сервира се студено.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ