Постен щрудел с портокалово сладко и кокос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Да сменим малко традиционния щрудел и тиквеник за Бъдни вечер с нещо по-модерно и нетипично! Предлагам да направите сладката баница без животиснки продукти по различен начин, който опитах миналата година и доста се хареса на цялото семейство. Като цена излиза по-скъпичко, но можете да импровизирате. Кокосовото масло не е от евтините мазнини, но придава уникален дъх на слдкиша и е един от най-полезните варианти на растителна мазнина за готвене дори и на висок градус.
Необходими продукти: (за 5 големи порции или 10 по-малки)
10 фини точени кори
60 мл кокосово масло
350-400 мл мармалад от портокали (има го и като вариант за приготвяне на повечето домашни хлебопекарни)
200 г орехи или лешници
50 г кокос на люспи
2 пакетчета ванилова есенция
100 г сушено манго
100 г сушени кайсии (може да замените с череши, едри стафиди, сини сливи)
1-2 с.л. олио за намасляване на тавата (може и с кокосово масло)
пудра захар и кокосови стърготини за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
Разтопете кокосовото масло като го прехвърлите в купичка, а нея поставите в топла вода. След 10-тина минути мазнината ще се е втечнила. Ядките запечете на сух тиган съвсем леко, колкото да усетите аромата им. Охладете и нарежете с нож на не много дребно. Наситнете сушеното манго, сини сливи или кайсии на малки кубчета. Ако използвате стафиди или череши - оставете ги цели. Може просто да ги накиснете в малко ром за аромат. Сладкото от портокали разбъркайте с ванилията.
Започва сглабянето на баницата. Слагате една кора, намазвате с кокосово масло, отгоре поставяте втора. И нея мажете. Следва да разпределите по протежението ѝ мармалад, отгоре да поръсите кокосови люспи, ядки и сушени плодове. После навивате на пуричка или триъгълници - както си правите обикновения щрудел. Редите в намаслена тава.
Когато сглобите целия сладкиш, намазвате с остатъчна кокосова мазнина корите от горната страна и печете на 180 градуса малко под средното ниво за около 25 минути - до получаването на златист загар. Сервира се с поръска на пудра захар през цедка и кокосови сърготини. Доста е елегантно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ