Пилешки бутчета със сезонни зеленчуци
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
4 пилешки бутчета (горни или цели)
3 домата (около 500 грама общо)
2 зелени чушки
2 червени чушки
1-2 люти чушлета по желание
2 тиквички
2 глави лук
сол и пипер на вкус
клонка розмарин
1/2 ч.л. кафява захар
2 с.л. олио
пресен магданоз за поръсване по желание
Начин на приготвяне:
Това е семейна рецепта, взаимствана от идеята за Пиле Лютика. Първо сложете бутчетата да се сварят. Препоръчвам да си запазите бульона за друго готвене - на ориз например, затова при варенето можете да сложите обелки или парчета от лук, моркови, целина. Зърна бахар и черен пипер, дафинови листа - въобще - подправки за бульон. За да остане все пак вкуса в пилето, сложете месото в тенджера и залейте със студена вода така че да го покрие. Добавете всичко, което сте си харесали, и пуснете да се вари, като отпените след кипване. Нека бутчетата се отпуснат хубаво, но да не се преваряват. 30-тина минути след завиране са напълно достатъчни.
Лука и чушките почистете и нарежете на полумесеци. Нека не се губи време докато месото се готви. Тиквичките обелете, измийте и нарежете на кубчета. Доматите обелете и рендосайте. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука до съвсем леко покафеняване, добавете чушките и гответе докато омекнат. Средната температура е най-благоприятна. Залейте с рендосаните домати, добавете захарта, сол и пипер и гответе до леко редуциране на соса. Една минута преди да махнете от огъня добавете и тиквичките.
Излейте получената запръжка в тава. Отцедете бутчетата от бульона и овкусете със сол и пипер. Забодете ги в зеленчуковия сос, поставете върху тях по парче от колнката розмарин и пуснете да се запекат на 180 градуса за 40-тина минути. През това време, ако имате желание, с останалия бульон си кипнете ориз за гарнитура. Просто добавяте 1 доза ориз, 3 дози бульон, сол и пипер на вкус и около 3 с.л. олио. Така ще имате и гарнитура. Сервирайте ястието с поръска от наситнен пресен магданоз.
Леко и вкусно - ето идеалната семейна вечеря за топлите месеци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ