Ароматен пилешки пастет
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
900 г пилешко филе
2/3 ч праз, само бялата част
1/4 ч лук шалот
3/4 ч неосолено масло
3 белтъка
1 1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
1/8 ч.л. прясно смляно индийско орехче
2 1/4 ч добре охладена сметана за разбиване
1/2 ч пилешки бульон
2 ч листа спанак
2 ч листа босилек
3/4 ч добре охладена сметана за разбиване
Нарежете пилешкото на парчета от по 2,5 см. Пюрирайте в блендера на две партиди до много гладка паста. Охладете сместа най-малко 1 час. Междувременно нарежете праза и лука на тънки филийки. Разтопете маслото в тиган на слаб огън. Добавете праза и лука и гответе, докато омекнат, като се разбърква от време на време, около 15 минути. Охлажда се. Смесете половината пилешко с половината от сместа с праза в блендера. Пюрирайте до гладкост. Добавете половината от белтъците и разбийте до гладкост. Прехвърля се в купа. Повторете с останалото пилешко месо, праза и белтъците. Оставете в хладилника да се охлади много добре. Смесете половината от пилешката смес, сол, черен пипер и индийско орехче в блендера. Докато машината работи, бавно се налива 1 чаша плюс 2 супени лъжици сметана през подаващата тръба. Разбивайте 1 мин. Прехвърля се в купа. Повторете с останалото пилешко, сол, черен пипер, индийско орехче и 1 чаша плюс 2 супени лъжици сметана. Смесете двете пилешки смеси. Сложете пилешкия бульон в голям тиган и оставете да заври. Добавете спанака и босилека и разбъркайте, до поомекнат, около 45 секунди. Отцедете добре. Изцедете останалата течност. Пюрирайте спаначената смес с останалите 3/4 чаша сметана до гладкост. Смесва се с 1/4 от пилешката смес. Загрейте фурната до 180°С. Постелете формичка за печене на хляб с найлоново фолио, подходящо за печене, като оставите 10 см да висят извън тавичката. Изсипете половината пилешка смес в съда. Покрива се с половината спаначена смес. С нож направете няколко спирали за мраморен ефект. Повторете с останалата пилешка смес и спанак. Сгънете подаващото се извън тавичката фолио върху сместа. Покрийте тавата здраво с алуминиево фолио. Поставете съда в дълбока тава. Налейте достатъчно вода, така че да достигне 2/3 до стените на съда с пастета. Поставя се в пещ и се пече 1 1/4 часа. Охлажда се. Поставете тежък предмет върху пастета и се съхранява в хладилник за една нощ. Обърнете пастета върху поднос. Оставете да престои на стайна температура 1 час преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ