Регистрация

Ароматен пилешки пастет

Автор:
Мария Ходжева
|
Дата:
23 Jun
|
Видяна:
1512
Оцени рецептата

900 г пилешко филе

2/3 ч праз, само бялата част

1/4 ч лук шалот

3/4 ч неосолено масло

3 белтъка

1 1/2 ч.л. сол

1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер

1/8 ч.л. прясно смляно индийско орехче

2 1/4 ч добре охладена сметана за разбиване

1/2 ч пилешки бульон

2 ч листа спанак

2 ч листа босилек

3/4 ч добре охладена сметана за разбиване

 

Нарежете пилешкото на парчета от по 2,5 см. Пюрирайте в блендера на две партиди до много гладка паста. Охладете сместа най-малко 1 час. Междувременно нарежете праза и лука на тънки филийки. Разтопете маслото в тиган на слаб огън. Добавете праза и лука и гответе, докато омекнат, като се разбърква от време на време, около 15 минути. Охлажда се. Смесете половината пилешко с половината от сместа с праза в блендера. Пюрирайте до гладкост. Добавете половината от белтъците и разбийте до гладкост. Прехвърля се в купа. Повторете с останалото пилешко месо, праза и белтъците. Оставете в хладилника да се охлади много добре. Смесете половината от пилешката смес, сол, черен пипер и индийско орехче в блендера. Докато машината работи, бавно се налива 1 чаша плюс 2 супени лъжици сметана през подаващата тръба. Разбивайте 1 мин. Прехвърля се в купа. Повторете с останалото пилешко, сол, черен пипер, индийско орехче и 1 чаша плюс 2 супени лъжици сметана. Смесете двете пилешки смеси. Сложете пилешкия бульон в голям тиган и оставете да заври. Добавете спанака и босилека и разбъркайте, до поомекнат, около 45 секунди. Отцедете добре. Изцедете останалата течност. Пюрирайте спаначената смес с останалите 3/4 чаша сметана до гладкост. Смесва се с 1/4 от пилешката смес. Загрейте фурната до 180°С. Постелете формичка за печене на хляб с найлоново фолио, подходящо за печене, като оставите 10 см да висят извън тавичката. Изсипете половината пилешка смес в съда. Покрива се с половината спаначена смес. С нож направете няколко спирали за мраморен ефект. Повторете с останалата пилешка смес и спанак. Сгънете подаващото се извън тавичката фолио върху сместа. Покрийте тавата здраво с алуминиево фолио. Поставете съда в дълбока тава. Налейте достатъчно вода, така че да достигне 2/3 до стените на съда с пастета. Поставя се в пещ и се пече 1 1/4 часа. Охлажда се. Поставете тежък предмет върху пастета и се съхранява в хладилник за една нощ. Обърнете пастета върху поднос. Оставете да престои на стайна температура 1 час преди сервиране.





Виж още от категория "Пиле"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта