Пилешка яхния с домати и маслини
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходии продукти:
1 цяло пиле или 4 цели пилешки бутчета
1 консерва домати от около 500 мл
1 ч.л. захар
сол и пипер на вкус
30-тина маслини
2 глави лук
1 морков
4 скилидки чесън
4 с.л. олио
За поднасяне:
магданоз
хляб
лимон
Начин на приготвяне:
Пилето нарежте на порции или, ако готвите с бутчета, разделете ги на долна и горна част. Обтрийте със сол и пипер. Лука, чесъна и моркова наситнете. Сгорещете олиото в тенджера, която има сигурен капак. На силен огън запечатайте мръвките за по минута от страна. Извадете в отделен съд. В останалата мазнина изсипете морковите, лука и чесъна и гответе докато лукът придобие леко златист цвят. Тогава налейте доматите от консерва с част от соса. Добавете захарта и изчакайте да закъкри хубаво.
Намалете огъня и върнете пилешките мръвки в ястието. Овкусете със сол и пипер и оставете да къкрят 15 минути. След това добавете и маслините. От опит зная, че черните и зелените маслини придават коренно различен вкус на ястието. Затова изберете тези, с които би ви харесало повече. И в двата варианта си има очарование. Оставете да се готви под капак още 30 минути.
Готовата манджа разпределете в порции. Отгоре поръсете с наситнени листенца пресен магданоз, покапете с лимон и по желание рендосайте лимонова кора (само ако плодът е био). Сервирайте с хляб за топкане на апетитния доматен сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ