Пиле фрикасе
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 пиле
студена вода
сол
1 стрък праз
1 стрък целина
1 морков
1 зърно карамфил
1 дафинов лист
1 малка глава лук, разполовена
1 малка консерва печурки, отцедени
1/3 ч масло
1/4 ч универсално брашно
щипка смляно индийско орехче
1 ч.л. сос Уорчестършир
сухо бяло вино
1 ч.л. лимонов сок
1 малка консерва грах, отцеден
1 жълтък
6 с.л. сметана за разбиване
Нарежете пилето на парчета. Поставете го в дълбока тенджера, покрийте със студена вода. Добавете сол, праз, целина, моркови, карамфил, дафинов лист и лук. Оставете да кипне, намалете котлона и оставете да къкри 1 до 2 часа, в зависимост от размера и крехкостта на пилето. Варете до готовност и извадете от бульона; оставете леко да се охлади. Отстранете кожата и мазнините; отделете месото от костите и нарежете на едри парчета. Прецедете бульона.
Нарежете гъбите на тънки филийки. Сотирайте в малко количество масло в средно голям тиган.
Разтопете маслото в голям тиган. Прибавете брашното и гответе, като бъркате непрекъснато, докато стане със светло златисто-кафяв цвят, около 3 минути. Добавете малко горещ бульон и овкусете със сол, индийско орехче, сос Уорчестършир, вино и лимонов сок. Сложете парчета месо, сотираните гъби и граха в соса; затоплете леко на слаб огън. Когато всички съставки са горещи, изключете котлона. Оставете да престои 3 до 4 минути.
Преди да сервирате, смесете жълтъка и сметаната в малка купа. Тази смес се прибавя в соса, за да го обогати и направи гладък. Сервирайте горещо с ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ