Пиле в лучен сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 кг лук
1 пиле, около 1300 – 1400 г
Сол, черен пипер
28 г масло
2 с.л. брашно
За 6 порции
Обелете лука, нарежете на четвъртинки и на дебели филийки. Почистете пилето отвътре и отвън с кърпа, потопена във вряща вода. Нарежете на 10 порции. Овкусете всяка от двете страни. Разтопете маслото в голям тиган на слаб огън и докато се разпени. Добавете пилето и оставете да се запържи до златисто от двете страни. Извадете от тигана с решетъчна лъжица, покрийте и дръжте на топло. Добавете лука в мазнината на тигана, овкусете, увеличете огъня до умерен, разбъркайте добре и запържете до златисто, като размествате с дървена шпатула, за да не залепва и да прегори. Поръсете с половината от брашното и разбъркайте хубаво, преди да прибавите останалата част. Гответе в продължение на няколко минути, като разбърквате непрекъснато, намалете котлона до слаб, добавете оцета, разбъркайте добре и подредете пилето отгоре. Покрийте и варете бавно за около 40 минути, докато пилето омекне и влагата от лука се е превърнала в сос. През това време често разклащайте тенджерата и не вдигайте капака, освен да разбъркате съставките два пъти. Доовкусете, ако е необходимо и поднесете много горещо с обикновени варени картофи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ