Пай с райска ябълка
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За пълнежа:
1 1/2 ч райска ябълка; (месото на 5-6 плода)
1 1/2 ч сметана
2 с.л. брашно
1 ч захар
2 с.л. безсолно масло, разтопено
4 жълтъка
1 яйце; цяло
1 ч.л. екстракт ванилия
За топинга:
2 ч орехови половини или парчета
1 ч захар
1/4 ч вода
1/8 ч.л. калиев битартарат
На плънката с райска ябълка:
Сложете решетката на фурната в центъра на фурната и загрейте до 230С. Отделете с лъжичка месото от кожицата на плодовете, като изхвърлите семената и листата. Пюрирайте в кухненски робот или пасатор.
Разбийте заедно сметаната, брашното, захарта и разтопеното масло. Разбийте жълтъците, цялото яйце и ванилията и ги добавете в сметановата смес. Прибавете райската ябълка. Изсипете пълнежа в блата за пай и покрийте с една шепа (около 1/2 чаена чаша) от топинга. Печете 10 минути на 230С, след което намалете огъня до 160С и се пече още 50 минути до 1 час.
На топинга:
Препечете орехите на 160С за около 10 - 15 минути, като разбъркате няколко пъти. Намажете тавичка с масло и заделете. В тенджера, сложете захарта, водата и калиевия битартарат на средно висока температура. Когато карамелът получи сламен цвят, отстранете от огъня. Не позволявайте на карамела да стане твърде тъмен. С помощта на дървена лъжица, се разбърква в препечените ядки, така че да се покрият много добре. Разстелете карамелените ядки в намазаната тавичка и оставете в хладилника за 1 час, след това нарежете едро с нож.
Можете да съхранявате излишъка в плътно затворени буркани на стайна температура в продължение на три месеца.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ