Пай с капучинов мус
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 3/4 ч. л. неовкусен желатин
1/2 ч студена вода, разделена
1/2 ч мляко с 1% масленост
1/2 ч + 3 супени лъжици кристална захар, разделена
3 супени лъжици разтворимо кафе еспресо
1 с.л. неподсладено какао
1/8 ч.л. канела
1 щипка сол
2 супени лъжици кафеен ликьор
1 ч.л. екстракт от ванилия
1/8 чаена лъжичка калиев битартарат
2 големи белтъка, на стайна температура
1/4 чаша пълномаслена сметана, охладена
1 шоколадов блат за пай
За блата:
Около 25 шоколадови вафли, натрошени
2 супени лъжици рапично или шафраново олио
1 супена лъжица безсолно масло
1 супена лъжица обезмаслено мляко, или, ако е необходимо 1/2 ч. л. канела
1 Подгответе блата: В малка тенджера, поръсете желатина върху 1/4 чаша студена вода и оставете да се омекоти за около 3 минути. След това поставете на слаб огън и се разбърква, докато желатинът се разтвори, но не се вари. Свалете тенджерата от котлона и прибавете млякото, 3 супени лъжици захар, кафето на прах, какаото, канелата и солта и разбийте.
2 Върнете тенджерата на слаб огън и разбийте за около 3 минути, докато захарта се разтвори. Свалете от котлона и прибавете ликьора и ванилията. Сместа се изсипва в голяма купа и се оставя настрана на стайна температура.
3 Подгответе крема: В тенджера, смесете останалата 1/4 чаша вода, останалата 1/2 чаша захар и калиевия битартарат. Сложете на умерен огън и варете, внимателно като разклащате съда няколко пъти, докато захарта се разтвори. Увеличете котлона на средно-висок и варете без да се разбърква, докато капка от сиропа образува мека топка, когато падне в ледена вода.
4 Докато сиропът се готви, разбийте белтъците на сняг.
5 Когато сиропът достигне определената готовност, свалете от котлона и постепенно изсипете върху белтъците, докато ги разбивате на средно-ниска скорост. Излейте сиропа на постоянна струя между стените на купата и бъркалките (не обирайте пръските от стените). Продължете да разбивате за около 5 минути. Заделете.
6 Сложете купа с ледена вода. Поставете крема в купата и разбърквайте, докато се охлади и сгъсти до консистенцията на суров яйчен белтък.
7 С телена бъркалка прибавете 1 чаша от охладения крем в сместа с кафе, след което добавете останалата част.
8 В чиста купа среда, с чисти бъркалки, разбийте белтъците на сняг. Прибавете в сместа с кафе.
9 Изсипете муса в охладения блат и загладете отгоре. Оставете в хладилника за поне 3 часа или за през нощта.
На блата:
1 Натрошете вафлите на трохи (трябва да се получат около 1 1/2 чаши) в кухненски робот. Добавете останалите съставки и разбийте леко до смесване.
2 Сложете сместа в разглабяща се форма за торта и притиснете равномерно по стените и дъното. Сложете в хладилника да се стегне преди да сложите плънката.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ