Обикновен кекс с олио и орехи
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
4 яйца
180 г кисело мляко
120 мл олио
180 г захар
2 ч.л. бакпулвер (10 грама)
240 г брашно
100 г орехи
Начин на приготвяне:
Яйцата оставете на стайна температура, за да се темперират поне за 30 минути. Счупете ги в купа и изсипете в тях захарта. С миксер на слаба степен разбивайте поне 7 минути докато се получи гъст крем. Добавете ванилия - каквато имате и колкото желаете. Можете и да пропуснете. Прибавете киселото мляко и олиото в тази смес и разбийте отново. След това пресейте брашното и бакпулвера и разбийте финално.
Прибавете орехи, нарязани на парченца. Не смилайте в чопът, защото стават прекалено ситни и не се усещат. Можете да замените орехите с дриги ядки, стафиди или други сушени плодове както и съвсем да пропуснете. Разбъркайте на ръка с шпатула.
Намажете дъното и стените на форма за кексове с малко олио, а след това поръсете с брашно. Прехвърлете сместа вътре. Пъхнете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна и щом затворите вратичката, намалете огъня на 170 градуса с вентилатор или 180 градуса без вентилатор една идея под средното ниво. Печете 40 минути и направете тест с клечка за зъби или дървен шиш.
Оставете кекса след изваждане да се охлади. После обърнете формичката и извадете. По желание поръсете с пудра захар през цедка за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ