Регистрация

Лешникова торта с лимони

Автор:
kalinapetkova
|
Дата:
01 Apr
|
Видяна:
440
Оцени рецептата

-------------------------------- за блата -------------------------------

1 ч захар + допълнително

6 големи белтъка

1/3 ч лешници, печени

4 с.л. захар

-------------------------------- за лимоновия крем -------------------------------

1 ч пресен лимонов сок

3 големи яйца

1 с.л. захар

9 големи жълтъка

1 ч захар + допълнително

1 ч сметана за разбиване, охладена

-------------------------------- за малиновия сос -------------------------------

500 г пресни малини

1/2 ч.л. пресен лимонов сок

2 с.л. захар

250 г пресни малини за украса

 

На блата: Загрейте фурната до 100ºС. като използвате дъното на разглабяща се форма за торти, изрежете 4 кръга от пергаментова хартия. Постелете ги в колкото тавички за печене е необходимо. Смелете фино ядките с 1 ч захар в процесор. Разбийте белтъците в голяма купа на мек сняг и добавете постепенно 1 чаша плюс 3 с.л. захар и разбивайте, докато се втвърди. Внимателно прибавете сместа с ядки. Разпределете сместа върху готовите пергаментови кръгове, като най-лесно е да използвате готварски пош и с обикновен накрайник и спираловидни движения да запълните кръга отвътре навън. Печете около 2 1/2 часа, докато изсъхнат. Внимателно отлепете пергамента и с назъбен нож изрежете кръг, като пак се водите от дъното на формата. Повторете с останалите кръгове.

На лимоновия крем: Смесете лимоновия сок, жълтъците, яйцата и 1 чаена лъжичка захар в широка метална купа. Сложете купата над тенджера с вряща вода, като разбивате постоянно, докато се сгъсти сместа, около 13 минути. Прецедете през цедка. Покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилника. Разбийте сметаната в средна купа докато се образуват меки върхове. Добавете 1 с.л. захар и разбийте на твърд сняг. Прибавете сметаната в лимоновия крем.

На тортата: Сложете 1 от блатовете на дъното на формата за торта и подрежете краищата с нож, за да се побере в съда. Разпределете с лъжица 1 1/4 ч лимонов крем върху блата. Сложете втори блат и внимателно натиснете надолу до крема. Намажете с 1 1/4 ч лимонов крем. Повторете с останалите блатове. Замразете тортата за една нощ.

На малиновия сос: Пюрирайте малините в процесора. Прецедете в купа, като притиснете семената с гърба на лъжица. Прибавете захар и лимонов сок. Съхранявайте в хладилник за около 1 час.

Сервирайте тортата като я извадите от формата – може да увиете гореща мокра кърпа около страните на съда, за по-лесно освобождаване. Прехвърлете в чиния и с шпатула загладете крема. Подредете малините върха тортата. Сервира се със сос.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта