Регистрация

Кус-кус с шам-фъстък

Автор:
hodjeva
|
Дата:
27 Nov
|
Видяна:
472
Оцени рецептата

За кус-куса:

1 ч кускус

3 ч вода

За овкусяване:

1 с.л. вода

1/2 ч.л. сол

1 1/2 ч обелен шам фъстък, неосолен

1 ч.л. бадемов екстракт

1 ч.л. канела

1/4 ч зехтин

За поднасяне:

1/2 ч захар

2 с.л. вода

1/4 ч пудра захар

30 г полу-сладък шоколад, фино настърган

Захаросани череши, за украса

 

Поставете кускуса в тенджера и добавете водата. Заделете за 5 мин. Прехвърлете в тенджера с капак. Покрийте и варете на слаб огън за 15 мин. Напълнете тенджера наполовина с вода и сложете шам-фъстъка. Оставете да заври и отцедете в гевгир. Сложете ядките в кърпа и разтрийте, за да ги обелите. Разбийте прясно бланширания шамфъстък, екстракта и канелата в кухненски робот за 2-3 минути, докато много са фино смлени и започнат да стават на паста. Добавете зехтина, по 1 с.л. наведнъж, докато се получи гладка паста. Заделете. Смесете солта и водата и изсипете в охладения кус-кус. Добавете пастата от шам-фъстък. Сложете овкусения кус-кус в тенджера, покрийте и задушете за 15 мин. Извадете в тава и разбъркайте хубаво с вилица, за да се отделят зърната, докато се охлади. Смесете захарта и водата оставете да заври, като се разбърква, за да се разтвори захарта и охладете сиропа. Сложете охладения кус-кус в сиропа, като разбърквате с вилица. Оставете за няколко часа, на хладно място, като разбърквате с вилица от време на време, докато всички зърна са отделни. При поднасяне, сложете в чиния. Поръсете равномерно с настъргания шоколад, а след това с пудра захар. Украсете със захаросани череши.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта