Коледен сладкиш с кардамон
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 1/2 чаша мляко
5 яйца
3/4 чаша масло
3/4 чаена лъжичка сол
1 чаена чаша захар
1 чаена лъжичка кардамон
1 пакет мая
9 чаши брашно
За намазване:
1/2 чаша вода
1/2 чаша захар
1 супена лъжица масло
Кипнете млякото, добавете захарта, маслото, солта и кардамона. Оставете да изстине.
Разтворете маята в 1/4 чаша топла вода, добавят се яйцата и 2 чаши брашно. Разбърква се добре. Оставете за 10 или 15 минути.
Добавете брашно (+ / - 7 чаши), докато се образува твърдо тесто. Замесете, а след това се покрива с кърпа и оставете да удвои размера си (около 2 часа).
Притиснете тестото надолу и разделете на девет равни части. Разточете всяка на ивици с дължина 45 см. След това сплетете на плитка всеки 3 от лентите, така че да се получат три сладкиша от по 30 см дължина.
Сложете ги в намазани с масло тавички и изчакайте да втасат, докато удвоят обема си.
Печете на 200°С, докато се получи тъмно кафява коричка или до готовност.
Намажете всеки сладкиш със смес от 1/2 чаша вода, 1/2 чаша захар и 1 супена лъжица масло. Върнете отново във фурната, за да се изпече.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ