Кокошка със сметанов сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
4 кокошки, по около 600 г всяка, изплакнати и подсушени
2 1/2 ч люта салца
450 г зелен боб, почистен
1 голяма глава лук, нарязан на тънки филийки
1/2 ч пълномаслена сметана
1 с.л. зехтин
Сол
Сложете кокошките в купа и покрийте със салцата. Оставете да престои на стайна температура в продължение на 1 час. В голяма тенджера с вряща подсолена вода, сварете зеления фасул и лука, докато и двете поомекнат - около 4 минути. Отцедете и разпределете в тава да се охладят. Загрейте фурната до 225 градуса. Остържете маринатата от кокошките обратно в купата и прибавете сметаната. Сложете кокошките, с гърдите нагоре, в голяма намаслена тава с краката навън. Намажете ги със зехтина, подправете със сол и се пекат в средата на фурната за 15 минути. Подредете боба и лука около кокошките, изсипете маринатата отново и печете още около 20 минути или докато потекат бистри сокове. Прехвърлете кокошките и зеленчуците в чинии за сервиране се покрива хлабаво с фолио. Излейте всички мазнини от съда. Поставете тавата на котлон върху умерен огън и се вари, като остъргвате дъното в продължение на 1 минута. Овкусете със сол. Изсипете половината от соса около кокошките и сервирайте с останалия сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ