Регистрация

Канелени кифлички с орехи и стафиди

Автор:
трайкова
|
Дата:
22 Apr
|
Видяна:
267
Оцени рецептата

4 1/2 ч брашно

1 пакет суха мая

1 ч мляко

1/3 ч масло

1/3 ч захар

1/2 ч.л. сол

3 яйца

3/4 ч кафява захар

1/4 ч брашно

1 с.л. канела

1/2 ч масло

1/2 ч бели стафиди

1/2 ч натрошени орехи

1 с.л. равни части сметана и мляко

Пудра захар

За глазурата:

1 1/4 ч пресята пудра захар

1 ч.л. царевичен сироп

1/2 ч. л. ванилия

1 - 2 с.л. равни части сметана и мляко

 

В голяма купа разбийте с миксер 2 1/4 чаши брашно и маята. В малка тенджера сгорещете млякото, 1/3 чаша масло, 1/3 чаша захар и солта само до около 50-60 градуса и докато маслото почти се разтопи, като се разбърква непрекъснато. Добавете брашнената смес. Добавете яйцата. Разбийте с миксер на ниска скорост за 30 секунди, като остъргвате стените на купата постоянно. Разбийте на висока скорост в продължение на 3 минути. С помощта на дървена лъжица, прибавете по-голямата част от останалото брашно - 2 ¼ - 2 3/4 чаши, колкото можете. Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност. Замесете достатъчно количество от останалото брашно, така че да се получи средно меко тесто, гладко и еластично (3 до 5 минути общо). Оформете на топка. Поставя се в намазана купа, като обърнете веднъж. Покрийте и оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си (около 1 час).

За пълнежа, смесете кафявата захар, 1/4 чаша брашно и канелата. Нарежете останалото масло и разбъркайте, така че да се получи ронлива смес; заделете.

Притиснете тестото надолу. Обърнете върху леко набрашнена повърхност. Покрийте и оставете за 10 минути. Разточете тестото на квадрат с големина 30,5 см. Поръсете с пълнежа. Поръсете отгоре със стафидите и орехите, навийте на руло. Прищипете ръбовете, така че да се запечатат. Нарежете на осем парчета. Подредете парчетата в намазана тава за печене. Покрийте тестото хлабаво с прозрачно фолио и оставете да втаса. Оставете кифличките в хладилника за 2 до 24 часа. Махнете фолиото и оставете да престои на стайна температура за 30 минути. Намажете тестото с равните части сметана и мляко. Пече се на 190ºС за 25 до 30 минути или до светло кафяво. Извадете от фурната. Намажете отново с равни части сметана и мляко. Охлажда се в продължение на 1 минута. Внимателно обърнете канелените кифлички върху решетка да се охладят леко. Обърнете отново върху чиния за сервиране и поръсете с пудра захар. Глазирайте. Сервирайте топло.

На глазурата с пудра захар: В купа смесете 1 1/4 чаши пресята пудра захар, 1 чаена лъжичка царевичен сироп, 1/2 чаена лъжичка ванилия и достатъчно количество равни части сметана и мляко (от 1 до 2 супени лъжици), така че да се получи не много гъста глазура.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта