Еспресо чийзкейк
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За блата:
1 1/2 ч лешници; нарязани / обелени / препечени
1/3 ч захар
3 с.л. безсолно масло, разтопено
1 с.л. какао на прах; неподсладено
1 ч прясно сварено еспресо
680 г крема сирене; на стайна температура
1 1/3 ч захар
1 1/2 с.л. царевично нишесте
1/4 ч.л. сол
3 големи яйца на стайна температура
3 големи яйчни жълтъка; на стайна температура
1/3 ч равни количества сметана и мляко
1/4 ч пресен лимонов сок
1 с.л. кафеен ликьор
1 1/2 ч.л. лимонова кора, настъргана
1/2 ч.л. ванилов екстракт
Загрейте фурната до 160С. Увийте фолио около дъното и по стените на разглабяща се форма за торта. Смесете всички съставки в купа. Притиснете блата по дъното и стените на подготвения съд. Печете 10 минути и охладете.
Сварете кафето в малка тенджера, докато се редуцира до 1/4 чаша и се охлади напълно. С електрически миксер, разбийте сиренето, захарта, царевичното нишесте и солта в голяма купа, до гладкост. Разбийте яйцата и жълтъците, един по един, като спирате от време на време, за да остържете стените на купата. Смесете с еспресото, равните количества сметана и мляко, лимоновия сок, ликьора, лимоновата кора и ванилията. Изсипете в блата. Оставете да престои 15 минути на стайна температура. Загрейте фурната до 160С. Спукайте с клечка за зъби всички въздушни мехурчета, които се появят на повърхността на чийзкейка. Сложете чийзкейка в голяма тава за печене. Добавете достатъчно студена вода, така че чийзкейкът да се пече на водна баня. Пече се, докато стегне по краищата, но все още се движи малко в центъра при разклащане, около 1-1/2 часа. Извадете чийзкейка от водната баня. Изхвърлете фолиото. Прехвърлете върху решетка и се охлажда. Оставете в хладилника, докато се охлади добре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ