Регистрация

Боровинков пай с нискомаслен топинг

Автор:
пеева
|
Дата:
01 Apr
|
Видяна:
431
Оцени рецептата

--- За блата---

1 3/4 чаена чаша брашно, универсално

3 супени лъжици пудра захар

1/4 чаена лъжичка сол

2/3 чаша масло, студено

 --- За пълнежа---

2/3 чаена чаша захар

3 с.л. царевично нишесте

1/4 чаена лъжичка сол

5 чаша боровинки

1/2 чаена лъжичка лимонова кора, ситно настъргана

2 супена лъжица лимонов сок

1 супена лъжица масло

 --- За заливката ---

1 чаена чаша кисело мляко, обикновено, нискомаслено

1/2 чаша сметана за разбиване

 

В купа, смесете брашното, захарта и солта. Нарежете на кубчета маслото; сложете в пасатора и разбийте до получаването на ронлива смес. С ръце, притиснете сместа в шепи, докато стане гладко тесто, което не се разпада. Притиснете го равномерно по дъното на тавичка за торта със свалящо се дъно. Набодете с вилица блата на няколко места. Печете на 180 градуса във фурната за около 20 минути или докато стане светло-златисто. Оставете да изстине върху решетка.

За пълнежа: В тенджера, смесете захарта, царевичното нишесте и солта. Прибавете 1/3 чаша студена вода, 2 чаши боровинки и лимоновата кора. Оставете да заври на умерен огън, намалете огъня до слаб и оставете да къкри леко, като се разбърква често, за около 10 минути или докато сместа е лъскава и гъста. Отстранете от огъня. Разбърква се с лимоновия сок и маслото. Оставете да изстине леко. Внимателно прибавете останалите плодове в тенджерата. Изсипете сместа в подготвената кора, и заравнете повърхността. Оставете в хладилника за около 30 минути или докато стегне.

На заливката: Сложете киселото мляко да се отцеди в хладилника за 4 часа или докато се редуцира до 3/4 чаша. Разбийте сметаната, прибавете една четвърт в киселото мляко. Прибавете останалата сметана. Полейте с лъжица върху плодовете.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта