Ароматен ябълков пай
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 1/2 ч брашно
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. индийско орехче
1/2 ч безсолно масло, охладено и нарязано на парчета
1/2 ч твърда зеленчукова мазнина, охладена и нарязана на парчета
5 с.л. вода, приблизително
За пълнежа:
1,3 кг зелени ябълки, обелени и нарязани на тънки филийки
1/2 ч захар + 1 ч.л.
1/2 ч кафява захар
1/4 ч брашно
1 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. смляна канела
1/2 ч.л. смляно индийско орехче
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
1/4 ч.л. смляна кора от индийско орехче
1/4 ч.л. смлян карамфил
1/4 ч.л. смлян бахар
1 ч.л. мляко
На блата: Смесете брашното, захарта, солта и индийското орехче в блендера. Като включвате и изключвате уреда, добавете маслото и мазнината, докато сместа заприлича на овесени ядки. Постепенно добавете водата, лъжица по лъжица. Оформете тестото на топка и се нарязва на 2 равни части. Приплескайте всяка на диск. Увийте в найлон и оставете в хладилника за 1 час. Дръжте в хладилника. Тестото трябва да се остави на стайна температура, преди да се разточи. За пълнежа: Сложете решетката на фурната в долната част и загрейте до 200С. В голяма купа, смесете ябълките с 1/2 чаена чаша захар, кафявата захар, брашното, лимоновия сок, канелата, индийското орехче, лимоновата кора, кората от индийско орехче, карамфила и бахара. Разточете едната част от тестото върху набрашнена повърхност на кръг. Прехвърлете го в дълбока стъклена чиния за пай. Подрежете краищата, така че да се подават на 1 см от ръба. Намажете ръба леко с вода. Прехвърлете ябълковата смес в тестото. Разточете второто тесто. Покрийте ябълките. Подрежете краищата, така че да се подават на 1 см от ръба; заделете отрязаното тесто. Сгънете горния ръб под долния и притиснете, за да се запечатат. Разточете отново заделеното изрязано тесто и изрежете формички като листенца. Намажете едната страна на всяко листенце с мляко и подредете върху тестото. Направете цепки върху горния слой, за да излиза парата. Намажете с мляко; поръсете с останалата 1 чаена лъжичка захар. Сложете в тавичка. Пече се, докато кората е златисто кафява и соковете забълбукат, за около 1 час 10 минути. Може да покриете ръбовете с алуминиево фолио, ако покафенеят твърде бързо. Прехвърля се върху решетка, за да се охлади.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ