Регистрация

Ароматен ябълков пай

Автор:
yordanka
|
Дата:
27 Sep
|
Видяна:
622
Оцени рецептата

1 1/2 ч брашно

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

1/4 ч.л. индийско орехче

1/2 ч безсолно масло, охладено и нарязано на парчета

1/2 ч твърда зеленчукова мазнина, охладена и нарязана на парчета

5 с.л. вода, приблизително

За пълнежа:

1,3 кг зелени ябълки, обелени и нарязани на тънки филийки

1/2 ч захар + 1 ч.л.

1/2 ч кафява захар

1/4 ч брашно

1 с.л. пресен лимонов сок

1 ч.л. смляна канела

1/2 ч.л. смляно индийско орехче

1/2 ч.л. настъргана лимонова кора

1/4 ч.л. смляна кора от индийско орехче

1/4 ч.л. смлян карамфил

1/4 ч.л. смлян бахар

1 ч.л. мляко

 

На блата: Смесете брашното, захарта, солта и индийското орехче в блендера. Като включвате и изключвате уреда, добавете маслото и мазнината, докато сместа заприлича на овесени ядки. Постепенно добавете водата, лъжица по лъжица. Оформете тестото на топка и се нарязва на 2 равни части. Приплескайте всяка на диск. Увийте в найлон и оставете в хладилника за 1 час. Дръжте в хладилника. Тестото трябва да се остави на стайна температура, преди да се разточи. За пълнежа: Сложете решетката на фурната в долната част и загрейте до 200С. В голяма купа, смесете ябълките с 1/2 чаена чаша захар, кафявата захар, брашното, лимоновия сок, канелата, индийското орехче, лимоновата кора, кората от индийско орехче, карамфила и бахара. Разточете едната част от тестото върху набрашнена повърхност на кръг. Прехвърлете го в дълбока стъклена чиния за пай. Подрежете краищата, така че да се подават на 1 см от ръба. Намажете ръба леко с вода. Прехвърлете ябълковата смес в тестото. Разточете второто тесто. Покрийте ябълките. Подрежете краищата, така че да се подават на 1 см от ръба; заделете отрязаното тесто. Сгънете горния ръб под долния и притиснете, за да се запечатат. Разточете отново заделеното изрязано тесто и изрежете формички като листенца. Намажете едната страна на всяко листенце с мляко и подредете върху тестото. Направете цепки върху горния слой, за да излиза парата. Намажете с мляко; поръсете с останалата 1 чаена лъжичка захар. Сложете в тавичка. Пече се, докато кората е златисто кафява и соковете забълбукат, за около 1 час 10 минути. Може да покриете ръбовете с алуминиево фолио, ако покафенеят твърде бързо. Прехвърля се върху решетка, за да се охлади.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта