Ароматен кейк с мока крем
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За блата:
3 3/4 ч брашно
1 с.л. смляна канела
1/2 ч.л. смлян карамфил
1 ч.л. смлян бахар
1 ч.л. смляно индийско орехче
1/2 ч.л. сол
1 1/2 ч захар
1 ч мътеница
1 1/2 ч.л. сода за хляб
2 пакета масло, със стайна температура
4 яйца, разделени
2 ч стафиди, накиснати в гореща вода за 20 минути, отцедени и подсушени
За масления крем:
4 белтъка, със стайна температура
1 ч захар
3 1/2 ч масло, меко
60 г неподсладен шоколад, разтопен
1 с.л. разтворимо кафе
Загрейте фурната до 180 градуса.
Намажете с масло и поръсете с брашно две кръгли тавички с диаметър 23 см и заделете. Сложете восъчна хартия на дъното и намазнете и набрашнете хартията. В голяма купа смесете с електрически миксер на ниска скорост 3 1/2 чаши брашно, подправките, солта и захарта. В чаша смесете мътеницата със сода за хляб. Добавете маслото и 1/4 чаша от сместа с мътеницата при сухите съставки и разбийте докато се навлажнят. Комбинирайте жълтъците с останалата мътеница и ги добавете към тестото, по една трета в даден момент, като смесвате с висока скорост за 30 до 45 секунди след всяко добавяне. Разбъркайте стафидите с останалата 1/4 чаша брашно и се обединяват с тестото. В друга купа разбийте белтъка до оформянето на меки върхове, след това обединете с тестото. Разделете между подготвените тави и се пече във фурната за 30-40 минути. Клечка за зъби, поставена в центъра ще излезе чиста, когато тортата е готова. Обърнете върху решетка, за да се охлади напълно. За крема: В голяма купа смесете белтъците и захарта и сложете купата в по-голяма купа с топла вода. Разбърква се, докато захарта се разтвори и след това извадете купата от водата. Разбийте на сняг с електрически миксер на висока скорост. Намалете скоростта до средно-висока и постепенно добавете омекотеното масло, по 1-2 супени лъжици в даден момент. Добавете разтопения шоколад и кафето и разбийте отново, до гладкост. Намажете масления крем върху първия блат, покрийте с втория блат и глазирайте отстрани и отгоре. Оставете в хладилника до сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ