Регистрация

Ябълкови питки

Автор:
Адриана Стефанова
|
Дата:
28 Apr
|
Видяна:
463
Оцени рецептата

Необходими продукти: 

2 с.л. несолено масло

3 големи ябълки, обелени и нарязани на кубчета от по 0,5 см

1/2 ч ябълков сок 

2 с.л. захар

2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок 

Щипка сол

1/4 ч неподсладено ябълково пюре 

2 с.л. сушен касис (по желание) 

1 ч.л. настъргана кора от лимон 

4 ч.л. смляна канела 

1 щипка смлян карамфил 

1 щипка смлян бахар 

 

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото в голям тиган на умерено-силен огън. Добавете 2 ч нарязани на кубчета ябълки и гответе, като се разбърква често, за около 5 мин. Добавете ябълковия сок, захарта, лимоновия сок и солта; намалете огъня до умерен
 и гответе, докато течността се редуцира и ябълките са почти сухи - още около 5 мин. Свалете от огъня и добавете ябълковото пюре, касиса, лимоновите кори, канелата, карамфила и бахара, заедно с останалата 1 ч нарязана сурова ябълка. Ябълковата смес се прехвърля в купа и се съхранява в хладилник, непокрита, докато се охлади напълно.

На леко набрашнена работна повърхност, разточете тесто по избор на тънък правоъгълник. Изрежете кръгове с диаметър около 15 см от тестото. Съберете тестото и повторете. Изсипете охладената ябълкова смес в долната половина на всеки кръг. Леко навлажнете краищата с вода и прегънете тестото върху плънката. Натиснете надолу по ръбовете, за да запечатат, първо с пръстите си, след това със зъбците на вилица. Прехвърлете питките в тава и оставете в хладилника за 15 мин. Загрейте фурната до 210С. Намажете питките с разбито с вода яйце. С остър нож, направете по 2 малки прореза във всяка, за да излиза парата. Печете в средата на фурната за 10 минути. След това преместете в горната част и печете в продължение на още 8-10 минути или до златисто кафяво. Охлажда се върху решетка.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта