Ябълкови питки
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
2 с.л. несолено масло
3 големи ябълки, обелени и нарязани на кубчета от по 0,5 см
1/2 ч ябълков сок
2 с.л. захар
2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
Щипка сол
1/4 ч неподсладено ябълково пюре
2 с.л. сушен касис (по желание)
1 ч.л. настъргана кора от лимон
4 ч.л. смляна канела
1 щипка смлян карамфил
1 щипка смлян бахар
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в голям тиган на умерено-силен огън. Добавете 2 ч нарязани на кубчета ябълки и гответе, като се разбърква често, за около 5 мин. Добавете ябълковия сок, захарта, лимоновия сок и солта; намалете огъня до умерен
и гответе, докато течността се редуцира и ябълките са почти сухи - още около 5 мин. Свалете от огъня и добавете ябълковото пюре, касиса, лимоновите кори, канелата, карамфила и бахара, заедно с останалата 1 ч нарязана сурова ябълка. Ябълковата смес се прехвърля в купа и се съхранява в хладилник, непокрита, докато се охлади напълно.
На леко набрашнена работна повърхност, разточете тесто по избор на тънък правоъгълник. Изрежете кръгове с диаметър около 15 см от тестото. Съберете тестото и повторете. Изсипете охладената ябълкова смес в долната половина на всеки кръг. Леко навлажнете краищата с вода и прегънете тестото върху плънката. Натиснете надолу по ръбовете, за да запечатат, първо с пръстите си, след това със зъбците на вилица. Прехвърлете питките в тава и оставете в хладилника за 15 мин. Загрейте фурната до 210С. Намажете питките с разбито с вода яйце. С остър нож, направете по 2 малки прореза във всяка, за да излиза парата. Печете в средата на фурната за 10 минути. След това преместете в горната част и печете в продължение на още 8-10 минути или до златисто кафяво. Охлажда се върху решетка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ