Регистрация

Ябълкови кексчета

Автор:
Ivko
|
Дата:
09 May
|
Видяна:
400
Оцени рецептата

1 голяма ябълка, нарязана на четвъртинки, обелена, почистена в сърцевината и едро нарязана

1 с.л. захар

1/2 ч.л. канела

За заливката:

2/3 ч брашно

1/4 ч кафява захар

1/2 бучка масло или маргарин

1/2 ч.л. канела

За тестото:

1 ч брашно

1/2 ч.л. сода за хляб

1/2 ч.л. канела

1/4 ч.л. сол

2/3 ч захар

1/2 ч зехтин

1 голямо яйце

1 ч.л. ванилов екстракт

2 с.л. стафиди

За гарниране:

1 ч пудра захар; смесена с

2 ч.л. вода

 

Загрейте фурната до 160ºС.

Намаслете и набрашнете 12 чашки за мъфини. В малка купа смесете парчетата ябълка, захарта и канелата. Разбъркайте съставките за топинга в малка купа с вилица или ги смесете с пръсти, докато се оформят едри трохи. За тестото: Смесете брашното, содата, канелата и солта в малка купа; заделете. Разбийте олиото и захарта с миксер на висока скорост. Намалете скоростта до средна и прибавете яйцето и ванилията. Отцедете течността от ябълката (по-малко от една чаена лъжичка) и се добавя към сместа. Заделете ябълката. Намалете скоростта до ниска. Постепенно добавете брашнената смес и разбийте само до смесване. Прибавете ябълката и стафидите. Изсипете равномерно в чашките. Поръсете с топинга и притиснете леко в тестото. Пече се 30-35 минути, докато топингът е хрупкав и златисто кафяв. Изключете фурната. Оставете ги за още около 5 мин. вътре, докато отскачат на допир. Охлажда се в съда. Сервирайте топло или при стайна температура, поръсено със сместа с пудра захар и вода.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта