Регистрация

Ябълкова баклава

Автор:
gabi
|
Дата:
23 Mar
|
Видяна:
513
Оцени рецептата

6 ябълки сорт „Златна превъзходна”

6 ябълки сорт „Грени Смит“

2 с.л. неосолено масло

6 с.л. захар

1/2 ч.л. канела

За сместа с ядки:

2 1/2 ч орехи, нарязани ситно

1/2 ч захар

1/2 ч.л. настъргана лимонова кора

1/2 ч.л. канела

24 листа готови кори

1/2 ч неосолено масло, разтопено

2 с.л. галета

2 с.л. мед

 

На ябълковия слой: Обелете и нарежете ябълките на парчета. Разтопете маслото в тенджера с дебело дъно на висока температура. Добавете ябълките, захарта и канелата; гответе като периодично разбърквате, докато ябълките омекнат и соковете се изпарят, 15 до 20 минути. Охладете.

На сместа с ядки: Смесете всички съставки в малка купа. Загрейте фурната до 200°С. Изрежете корите на правоъгълници с размери 23 х 33см и покрийте с найлоново фолио. Намажете метална тавичка с размери 23 х 33см с масло. Сложете 1 лист кори и намажете с малко от разтопеното масло (дръжте останалите кори покрити). Сложете още 5 кори отгоре и намажете с масло. Разпределете 2 чаши от сместа с ядки отгоре и повторете всичко с още 6 листа кори и масло. Отгоре разпределете сместа с ябълки и подредете още 6 листа кори и масло. Поръсете останалата смес с ядки, най-отгоре поръсете с галетата и подредете останалите шест листа кори и масло. С остър нож, нарежете надлъжно тестото и пълнежа на ленти с широчина 4 см, а след това нарежете диагонално на 5 см парчета, така че да се получат ромбове. Печете 35 до 40 минути или до златисто. Поръсете меда и печете още 5 минути. Охладете в съда върху решетка. Сервирайте топло или при стайна температура с бита сметана или сладолед. За 12 порции.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта