Ябълкова баклава
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
6 ябълки сорт „Златна превъзходна”
6 ябълки сорт „Грени Смит“
2 с.л. неосолено масло
6 с.л. захар
1/2 ч.л. канела
За сместа с ядки:
2 1/2 ч орехи, нарязани ситно
1/2 ч захар
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
1/2 ч.л. канела
24 листа готови кори
1/2 ч неосолено масло, разтопено
2 с.л. галета
2 с.л. мед
На ябълковия слой: Обелете и нарежете ябълките на парчета. Разтопете маслото в тенджера с дебело дъно на висока температура. Добавете ябълките, захарта и канелата; гответе като периодично разбърквате, докато ябълките омекнат и соковете се изпарят, 15 до 20 минути. Охладете.
На сместа с ядки: Смесете всички съставки в малка купа. Загрейте фурната до 200°С. Изрежете корите на правоъгълници с размери 23 х 33см и покрийте с найлоново фолио. Намажете метална тавичка с размери 23 х 33см с масло. Сложете 1 лист кори и намажете с малко от разтопеното масло (дръжте останалите кори покрити). Сложете още 5 кори отгоре и намажете с масло. Разпределете 2 чаши от сместа с ядки отгоре и повторете всичко с още 6 листа кори и масло. Отгоре разпределете сместа с ябълки и подредете още 6 листа кори и масло. Поръсете останалата смес с ядки, най-отгоре поръсете с галетата и подредете останалите шест листа кори и масло. С остър нож, нарежете надлъжно тестото и пълнежа на ленти с широчина 4 см, а след това нарежете диагонално на 5 см парчета, така че да се получат ромбове. Печете 35 до 40 минути или до златисто. Поръсете меда и печете още 5 минути. Охладете в съда върху решетка. Сервирайте топло или при стайна температура с бита сметана или сладолед. За 12 порции.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ