Регистрация

Шоколадов мус

Автор:
Антони Атанасов
|
Дата:
21 Jan
|
Видяна:
409
Оцени рецептата

4 жълтъка

1/4 ч фина захар

2 с.л. коняк

170 г полусладък шоколад, нарязан на малки парченца

3 с.л. силно кафе

8 с.л. масло - нарязано на парчета

4 белтъка

1/2 ч сметана за разбиване, бита

 

Намажете вътрешността на 1-литрова (цилиндрична) или кръгла форма с тънък слой олио. Обърнете върху салфетки, за да се отцеди. В топлоустойчива купа, разбийте жълтъците и захарта с бъркалка или електрически миксер за 2 или 3 минути или до бледо жълто и толкова гъсто че да се образува лента, когато бъркалката се вдигне от купата. Добавете коняка. Сложете купата над тенджера с къкреща (не вряща) вода и продължете да разбивате в продължение на 3 или 4 минути или докато сместа е пенеста и гореща. След това сложете купата над тенджера с ледена вода и разбийте в продължение на още 3 или 4 минути или докато сместа се охлади отново и се сгъсти като майонеза. В тенджера, разтопете шоколада с кафето над гореща вода, като се разбърква непрекъснато. Когато всичкият шоколад се е разтворил, добавете и разбийте маслото, по едно парче в даден момент, за да се направи гладък крем. След това разбийте сместа с шоколад в жълтъците и захарта. В отделна купа, с чиста бъркалка, разбийте белтъците на сняг. Добавете около 1/4 от белтъците в сместа с шоколад, след което внимателно обединете с останалите белтъци. Изсипете муса в намазаната форма или десертни чаши и се съхранява в хладилник в продължение на най-малко 4 часа.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта