Шоколадово-малинова торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За тортата:
450 г полу-сладък шоколад
14 с.л. безсолно масло
1 1/2 захар
10 яйца, разделени, на стайната температура
1/4 ч малинов ликьор
2 ч.л. ванилов екстракт
За крема:
4 жълтъка, на стайна температура
1/2 ч захар
2 ч мляко, попарено
1 ч пресни малини
Пюрирани и отцедени пресни малини за гарнитура
За да направите тортата, натрошете шоколада на малки парченца и го разтопете с маслото на водна баня. Прибавете 1 чаша захар и разбийте, докато захарта се разтвори, за 3 минути. Разбийте жълтъците в голяма купа с миксер. Прибавете 1 чаша от топлата смес с шоколад и след това върнете сместа при шоколада на водна баня. Постоянно разбърквайте, докато леко се сгъсти, около 3 - 4 минути. Сваля се от огъня и се прибавят ликьорът и ванилията. Загрейте фурната до 135ºС. Намажете с масло разглабяща се форма за торта и леко поръсете със захар. Разбийте белтъците в голяма купа с миксер, докато леко започнат да се втвърдяват. Постепенно разбийте оставащата 1/2 чаша захар, по 1 с.л. наведнъж и продължете да разбивате, докато върховете са твърди и лъскави. Леко прибавете белтъка в шоколадовата смес. Изсипете тестото в подготвената тава. Пече се до втвърдяване, около 3 часа. Оставете да се охлади напълно, а след това се съхранява в хладилник, докато се охлади.
За да направите крема, разбийте жълтъците и захарта в купа, до сгъстяване. Постепенно разбийте млякото. Изсипете в тенджера и варете, като се разбърква непрекъснато, на слаб огън, докато кремът покрива опакото на лъжица. Това може да отнеме до 15 минути. Не позволявайте да заври. Свалете тигана от котлона и се поставя в купа с ледена вода, за да се охлади до стайна температура. Прибавя се пюрето от малини. Оставете в хладилника, до поднасяне.
Нарежете шоколадовата торта на тънки парчета и поднесете, гарнирана с крема и украсена с няколко пресни малини.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ