Регистрация

Шоколадово-малинова торта

Автор:
Наталия
|
Дата:
23 Apr
|
Видяна:
557
Оцени рецептата

За тортата:

450 г полу-сладък шоколад

14 с.л. безсолно масло

1 1/2 захар

10 яйца, разделени, на стайната температура

1/4 ч малинов ликьор

2 ч.л. ванилов екстракт

За крема:

4 жълтъка, на стайна температура

1/2 ч захар

2 ч мляко, попарено

1 ч пресни малини

Пюрирани и отцедени пресни малини за гарнитура

 

За да направите тортата, натрошете шоколада на малки парченца и го разтопете с маслото на водна баня. Прибавете 1 чаша захар и разбийте, докато захарта се разтвори, за 3 минути. Разбийте жълтъците в голяма купа с миксер. Прибавете 1 чаша от топлата смес с шоколад и след това върнете сместа при шоколада на водна баня. Постоянно разбърквайте, докато леко се сгъсти, около 3 - 4 минути. Сваля се от огъня и се прибавят ликьорът и ванилията. Загрейте фурната до 135ºС. Намажете с масло разглабяща се форма за торта и леко поръсете със захар. Разбийте белтъците в голяма купа с миксер, докато леко започнат да се втвърдяват. Постепенно разбийте оставащата 1/2 чаша захар, по 1 с.л. наведнъж и продължете да разбивате, докато върховете са твърди и лъскави. Леко прибавете белтъка в шоколадовата смес. Изсипете тестото в подготвената тава. Пече се до втвърдяване, около 3 часа. Оставете да се охлади напълно, а след това се съхранява в хладилник, докато се охлади.

За да направите крема, разбийте жълтъците и захарта в купа, до сгъстяване. Постепенно разбийте млякото. Изсипете в тенджера и варете, като се разбърква непрекъснато, на слаб огън, докато кремът покрива опакото на лъжица. Това може да отнеме до 15 минути. Не позволявайте да заври. Свалете тигана от котлона и се поставя в купа с ледена вода, за да се охлади до стайна температура. Прибавя се пюрето от малини. Оставете в хладилника, до поднасяне.

Нарежете шоколадовата торта на тънки парчета и поднесете, гарнирана с крема и украсена с няколко пресни малини.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта