Шоколадови резени
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
На тортата:
140 г полу-сладък шоколад
1/2 ч масло, меко
2 с.л. масло, меко
1 ч захар
1 щипка сол
1 щипка смляна канела
1 щипка настъргана лимонова кора
6 яйца, разделени
1 ч брашно
За глазурата:
8 с.л. масло
200 г полу-сладък шоколад
2 яйца, разбити
3 ч пудра захар
1/4 ч ром
Постелете восъчна хартия на дъното на правоъгълна тавичка и намажете хартията с мазнина. Загрейте фурната до 180ºС. За блата: Разтопете шоколада на водна баня. В голяма купа, разбийте на крем маслото и половината захар до побеляване. Добавете солта, канелата и лимоновата кора. Добавете жълтъците, един по един, при разтопения шоколад. Разбийте белтъците на сняг и добавете останалата захар. Внимателно ги обединете със сместа с маслото и след това добавете брашното. Изсипете в подготвения съд за печене. Пече се 20 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра излезе чиста. Поръсете лист восъчна хартия със захар и обърнете тортата върху листа. Отстранете хартията от дъното. Охладете 2 часа, след това нарежете надлъжно на две ленти. За глазурата: Разтопете маслото и оставете да изстине леко. Настържете фино шоколада. Смесете шоколада, яйцата, пудрата захар, маслото и рома на водна баня. Разбърква се непрекъснато на слаб огън, докато шоколадът се разтопи и всички съставки са много добре смесени. Охлажда се. Поставете двете ленти от изпечения блат една върху друга, като около половината от глазурата се използва като пълнеж. Намажете останалата глазура на дебел слой отгоре. Когато глазурата се втвърди, нарежете на филийки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ