Регистрация

Шоколадова рулада с кайсиево суфле

Автор:
Martchella
|
Дата:
21 Jun
|
Видяна:
502
Оцени рецептата

За блата:

6 жълтъка

2/3 ч фина захар

1/4 ч фина захар

1 ч.л. ванилов екстракт

1 ч.л. настъргана портокалова кора

2 с.л. пресен портокалов сок

1/2 ч какао на прах

6 големи белтъка

1 с.л. вода

1/4 ч.л. винен камък

За кайсиевото суфле:

85 г сушени кайсии

1 ч вода +

1 с.л. вода

3/4 ч пудра захар

1/2 ч.л. желатин

1 ч сметана

1 с.л. портокалов коняк

 

Сложете решетката на фурната на най-ниската степен.

Загрейте фурната до 180 градуса.

Намажете с масло тавичка за руло и постелете с пергаментова хартия. Намажете леко и хартията. Поставете жълтъците в купата на електрически миксер. Разбийте на умерена скорост, докато се сгъстят, около 2 минути. Добавете 2/3 ч захар, по 1 супена лъжица в даден момент. Намалете скоростта на миксера до умерено слаба. Прибавете ванилията, портокаловата кора и портокаловия сок и се смесват в продължение на 15 секунди. Намалете скоростта до ниска, добавете какаото и разбийте само до смесване. Прехвърля се в по-голяма купа. Заделете. Измийте и подсушете бъркалките. В по-голямата купа, разбийте белтъците и водата при средна скорост на пяна. Добавете винения камък, увеличете скоростта до средно-висока и продължете да биете, докато се образуват меки върхове. Добавете 1/4 ч захар, по 1 супена лъжица в даден момент и разбийте за около 30 секунди. Разбийте още 15 секунди. Не разбивайте прекалено дълго. С гумена шпатула, прибавете една четвърт от битите белтъци в сместа с жълтък. След това обединете с останалите белтъци. Изсипете тестото в подготвената тава и загладете отгоре. Чукнете съда върху тезгяха, за да се разпредели сместа равномерно. Пече се в предварително загрята фурна за 20 до 25 минути, докато отскача при допир. Поръсете 1/2 ч.л. захар върху пергаментова хартия. Извадете кейка от фурната и веднага обърнете върху хартията. Обелете хартията отгоре. Навийте на руло, като започнете от дългия край. Оставете да се охлади. За суфлето: Сложете кайсиите и 1 чаша вода в малка тенджера, покрийте с капак и оставете да заври. Оставете на слаб огън 20-25 минути или докато кайсиите са много меки и цялата вода, без една или две супени лъжици се абсорбира. Махнете от огъня и добавете 1/2 пудра захар. Разбийте с вилица, докато кайсиите са много гладки. Сложете 1 с.л. студена вода в малък съд и поръсете с желатина. Оставете да престои 5 минути. Сложете на водна баня. Разбъркайте, докато се разтвори. Прибавете кайсиевото пюре. Оставя се да се охлади до стайна температура. Разбийте сметаната в малка охладена купа с електрически миксер. Когато започне да се сгъстява, добавете постепенно 1/4 ч пудра захар. Разбийте сметаната, докато се оформят меки връхчета. Смесете с охладеното пюре и ликьора. При поднасяне: Развийте внимателно рулото. Намажете с крема. Навийте отново на руло. Поставете в чиня. Покрийте с фолио и оставете в хладилника. Преди сервиране поръсете с пудра захар.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта