Регистрация

Торта с глазура от шоколад, портокал и мед

Автор:
Victoria Bogdanova
|
Дата:
07 Aug
|
Видяна:
474
Оцени рецептата

За блата:

7 яйца, разделени

1/2 ч.л. едра сол

1 ч захар

1/3 ч зехтин

1/4 ч замразен концентрат за портокалов сок, размразен

3 с.л. настъргана портокалова кора

1/4 ч.л. прясно изцеден лимонов сок

3/4 ч брашно Маца

5 с.л. картофено нишесте

За глазурата:

3/4 ч неосолено масло

680 г горчиво-сладък или полу-сладък шоколад

1 ч замразен концентрат за портокалов сок, размразен

3 с.л. мед

 

За блата: Сложете решетката на фурната в средата. Загрейте фурната до 180 градуса. Покрийте дъното на 25 см разглабяща се форма за торта с фолио; намажете фолиото с мазнина. Изрежете 23 см кръг от картон и покрийте с фолио. С електрически миксер, разбийте белтъците и солта в голяма купа, докато се оформят меки върхове. Постепенно добавете 1/2 чаша захар и продължете да разбивате, докато станат на сняг. В друга голяма купа разбийте жълтъците, останалата 1/2 ч захар, зехтина, портокаловия концентрат, портокаловата кора и лимоновия сок до смесване. Пресейте брашното и картофеното нишесте върху жълтъчната смес и разбийте на ниска скорост само до смесване. Внимателно обединете с белтъците, като ги добавите на 2 пъти. За глазурата: Разтопете маслото в тиган на слаб огън. Добавете шоколад и се разбърква, докато се разтопи и сместа стане гладка; добавете портокаловия концентрат и меда. Оставете да изстине, докато се сгъсти, около два часа. За поднасяне: Прокарайте нож по стените, за да отлепите тортата. Свалете разглабящите се стени. Срежете наполовина хоризонтално, като оставите долната част в дъното на съда. Поставете горната половина на тортата, с горната страна надолу, върху увития във фолио кръг картон. Намажете 1 1/2 чаша шоколадова глазура на тънък слой върху цялата торта. Оставете в хладилника за 30 минути. Стоплете отново останалата шоколадова глазура на слаб огън леко. Поставете решетка върху тава и сложете тортата върху решетката. Изсипете глазурата върху тортата, така че да се покрие изцяло и загладете страните с метална шпатула. Охладете до втвърдяване на глазурата. Прехвърлете в чиния. Покрийте и оставете в хладилника. Оставете да престои на стайна температура 1 час преди сервиране.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта