Тарталета с кайсии и круши
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За бадемовото тесто:
3 ч брашно
18 с.л. безсолно масло, охладено и нарязано на парчета
2 яйца
1 с.л. мляко
2 ч.л. ванилов екстракт
4 с.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 ч фино нарязани бадеми
брашно
За плънката:
3 опаковки по 200 г бадемова паста
2 яйца
2 с.л. бадемов ликьор
14 половинки круши от компот
14 половинки кайсии от компот
1/2 ч ябълков конфитюр
225 г кисело мляко ванилия
115 г заквасена сметана
За блата: Смесете брашното, маслото, яйцата, млякото и ванилията в купата на кухненски робот. Разбийте сместа, докато се получи ронливо тесто с големината на грахови зърна. Добавете захарта, бадемите и солта и разбийте само докато тестото започне да се събира. Извадете тестото от купата, съберете го на топка, а след това го разточете на кръг с дебелина около 0,5 см и поръсете с брашно. Покрийте с фолио и се съхранява в хладилника за около 1 час. Загрейте фурната до 190ºС. Поръсете тестото, точилката и работната повърхност с брашно и бързо разточете тестото на правоъгълник, достатъчно голям, за да се вмести в правоъгълна тавичка за печене. Сложете в тавата и отрежете излишното тесто с нож. Набодете с вилица на няколко места и сложете тавата в средата на предварително загрята фурна; пече се само докато тестото стегне, но не е покафеняло, за около 8 - 10 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади, докато приготвяте плънката. На плънката: Смесете бадемовата паста, яйцата и ликьора с електрически миксер, докато сместа е гладка. Разпределете сместа равномерно в блата. Подредете нарязаните на филийки круши и кайсии отгоре. Върнете във фурната и печете около 15 - 18 мин. Разтопете конфитюра на слаб огън. Намажете изпечената тарталета и оставете да престои, докато се охлади до стайна температура. Смесете киселото мляко със заквасената сметана, залейте тарталетата и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ