Сладки с пълнеж
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За плънката:
3/4 ч сушени сини сливи без костилките
1/3 ч стафиди
1/3 ч ябълки, нарязани ситно
1/4 ч орехи, нарязани
2 с.л. захар
2 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. настъргана кора от лимон
За бисквитеното тесто:
1/2 ч захар
1/4 ч растително масло, за предпочитане рапично олио
2 с.л. масло или маргарин, на стайна температура
1 голямо яйце
1 ч.л. ванилов екстракт
2 ч универсално бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
Щипка сол
Това са традиционни триъгълни еврейски сладки, които се правят за пролетния празник Пурим.
На пълнежа:
В малка тенджера, смесете сините сливи, стафидите и половин чаша вода. Варете на слаб огън, докато сините сливи поомекнат леко, а течността се абсорбира, около 10 минути. В кухненски робот, пюрирайте до гладкост ябълките, орехите, захарта, лимоновия сок и лимоновата кора. Прехвърлете в малка купа и оставете настрана.
За да направите бисквитките: В средно голяма купа, с помощта на електрически миксер на средна скорост, разбийте захарта, сметаната, маслото и олиото до гладкост. Добавете яйцето и разбийте отново. Добавете ванилията и разбийте. В друга купа, пресейте брашното, заедно с бакпулвера и солта. С помощта на дървена лъжица, разбъркайте сухите съставки в захарната смес, докато се обединят. Съберете тестото заедно на топка, увийте с найлон и изравнете леко. Оставете в хладилника за 2 до 3 часа или за през нощта. Постелете 2 тави за печене или напръскайте с незалепващ спрей за готвене. Заделете. Загрейте фурната до 180 градуса. Разделете тестото на две. (Едната половина оставете в хладилника.) Разточете върху леко набрашнена повърхност до слой с дебелина 1,5 см. С помощта на формичка за бисквитки, изрежете кръгчета от тестото с диаметър 6,5 см. Сложете 1/2 ч.л. от пълнежа в центъра на всеки кръг. Съберете краищата заедно, така че да се покрие пълнежът и да се образува триъгълна бисквитка. Хванете ъглите заедно, така че да се запечатат. Сложете ги на известно разстояние една от друга в подготвените тави. Пече се в продължение на 10 до 15 минути, или докато върховете станат златисти. Прехвърлете върху решетка да се охладят. Повторете с останалото тесто.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ