Пиле яхния по провансалски
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
3 кг зеленчуци, кореноплодни, смесени; пащърнак, ряпа, картофи, лук, моркови, нарязани на парчета от по 2-3 см
2 с.л. балсамов оцет
3 ч.л. листа естрагон, разделени
1 ч.л. мащерка, разделена
1 чаена лъжичка чесън, фино счукан
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/8 ч.л. лют червен пипер
1 ч зелен боб, пресен, нарязан на 5-см парчета
3/4 ч бяло сухо вино
680 г пилешки гърди, половинки, без кожа и кости, нарязани на кубчета от по 5 см
800 мл пилешки бульон
3 с.л. брашно
1/2 чаша вода
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 225 градуса. Намажете тава за печене с мазнина. Добавете кореноплодните зеленчуци, оцета, 2 ч.л. естрагон, 1/2 ч.л. мащерка, чесъна, солта и пипера и разбъркайте. Пече се докато зеленчуците започнат да се карамелизират - 30 - 45 минути. Добавете зеления фасул и се пече, докато зеленчуците омекнат, още около 10 - 15 минути. Извадете зеленчуците в голяма купа, покрийте с капак, за да не изстиват. Добавете виното тавата, като остъргвате залепналите парченца от дъното. Добавете пилешкото и печете до готовност, за около 15 до 20 минути. Сложете го при зеленчуците и покрийте отново. Сложете тавата върху котлона. Добавете бульона, оставете да къкри. Смесете брашното с 1/2 чаша вода, като се разбърква до гладкост; добавете сместа в съда. Гответе, като разбърквате до гладкост. Добавете останалия естрагон и мащерка. Върнете зеленчуците и пилешкото в съда; разбъркайте, докато се покрият равномерно. Сгорещете много добре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ