Пилешко задушено
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 голямо пиле, нарязано на 4
2 моркова, обелен и нарязани на кубчета
1 лук шалот, тънко нарязан на филийки
4 ябълки
450 г гъби, измити и наситнени
1/2 ч масло
1/4 ч зехтин
2 глави лук, единият нарязан, а другият набоден с цели зърна карамфил
1 ч сухо бяло вино
1 скилидка чесън
Листа мащерка
Дафинови листа
Сол и прясно смлян черен пипер
1 ч сметана за разбиване
1 с.л. калвадос
3 жълтъка
Запържете леко пилешкото в половината масло и 2 с.л. олио. Когато всички парчета са златисти, добавете морковите, лука шалот и нарязания лук и варете в продължение на няколко минути. Наливаме бялото вино и 1 чаша вода върху пилето, след което добавяме лука, набоден с карамфил и чесъна. Добавете малко листа мащерка и дафинови листа и подправете със сол и черен пипер. Покрийте и варете на слаб огън за 40 минути. Свалете пилешкото от огъня и подредете парчетата месо в огнеупорна чиния за сервиране; заделете на топло. Прецедете течността от готвенето. Заделете зеленчуците настрана и дръжте на топло. Междувременно разтопете останалото масло в тиган с олио, добавете ябълките и гответе, докато само леко покафенеят от всички страни. Извадете ябълките от тигана и ги подредите около пилето. Дръжте на топло във фурната. Задушете гъбите, докато цялата им течност се изпари. Заделете. За да направите соса: Изсипете прецедената течност от готвенето в тенджера и сложете на умерен огън. Разбийте сметаната, добавете калвадоса и след това жълтъците. Оставете да къкри на водна баня, докато не се сгъсти до лек крем. Добавете гъбите и зеленчуците и изхвърлете набодения с карамфил лук. Доовкусете, ако е необходимо. Извадете ястието от фурната, изсипете част от соса върху пилето, останалия налейте в сосиера и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ