Пилешка салата с лимон, стафиди и крутони
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
На крутоните:
1 1/2 ч кубчета хляб около 1 см
Зехтин
За салатата:
450 г пилешки гърди (обезкостени и без кожа)
2 стръка целина, нарязана ситно
1/3 ч златисти стафиди
Кората на 1 лимон, ситно настъргана
6 листа зелена салата
6 листа цикория
2 ч.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
За дресинга:
1/2 ч кисело мляко
1/3 ч лека майонеза
2 с.л. лимонов сок
2 ч.л. дижонска горчица или зърнеста горчица
2 ч.л. мед
1 с.л. наситнен пресен розмарин
1/8 ч.л. сол; до 1/4 ч.л.
Прясно смлян черен пипер на вкус
1. На крутоните: Намажете тавичка за печене с малко мазнина. Разпределете кубчетата хляб по дъното и отново поръсете с мазнина. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за 20 минути или до златисто. Извадете от фурната и оставете да се охлади.
2. На салатата: Поставете пилешкото в тенджера и покрийте със студена вода. Оставете да заври, покрийте и намалете огъня. Гответе в продължение на 10 минути или докато пилешкото се свари. Извадете от течността и оставете да се охлади. Нарежете на малки парчета или накъсайте на нишки.
3. Смесете пилешкото с целината, стафидите и лимоновата кора.
4. На дресинга: В купа, смесете киселото мляко, майонезата, лимоновия сок, горчицата, меда, розмарина, солта и черния пипер. Разбърква се със салатата, покрийте и се съхранява в хладилник, до поднасяне.
5. Измийте салатата и цикорията, подсушете и увийте в хартиени кърпи. Оставете в в хладилника.
6. Преди поднасяне, разбъркайте 2 супени лъжици лимонов сок и една чаена лъжичка зехтин. Накъсайте марулята на малки парченца и разбъркайте с лимоновата смес. Разделете между чинии за сервиране и покрийте с пилешката салата. Гарнира се с крутони.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ