Регистрация

Пай с капучинов мус

Автор:
петя добрева
|
Дата:
23 Apr
|
Видяна:
488
Оцени рецептата

1 3/4 ч. л. неовкусен желатин

1/2 ч студена вода, разделена

1/2 ч мляко с 1% масленост

1/2 ч + 3 супени лъжици кристална захар, разделена

3 супени лъжици разтворимо кафе еспресо

1 с.л. неподсладено какао

1/8 ч.л. канела

1 щипка сол

2 супени лъжици кафеен ликьор

1 ч.л. екстракт от ванилия

1/8 чаена лъжичка калиев битартарат

2 големи белтъка, на стайна температура

1/4 чаша пълномаслена сметана, охладена

1 шоколадов блат за пай

За блата:

Около 25 шоколадови вафли, натрошени

2 супени лъжици рапично или шафраново олио

1 супена лъжица безсолно масло

1 супена лъжица обезмаслено мляко, или, ако е необходимо 1/2 ч. л. канела

 

1 Подгответе блата: В малка тенджера, поръсете желатина върху 1/4 чаша студена вода и оставете да се омекоти за около 3 минути. След това поставете на слаб огън и се разбърква, докато желатинът се разтвори, но не се вари. Свалете тенджерата от котлона и прибавете млякото, 3 супени лъжици захар, кафето на прах, какаото, канелата и солта и разбийте.

2 Върнете тенджерата на слаб огън и разбийте за около 3 минути, докато захарта се разтвори. Свалете от котлона и прибавете ликьора и ванилията. Сместа се изсипва в голяма купа и се оставя настрана на стайна температура.

3 Подгответе крема: В тенджера, смесете останалата 1/4 чаша вода, останалата 1/2 чаша захар и калиевия битартарат. Сложете на умерен огън и варете, внимателно като разклащате съда няколко пъти, докато захарта се разтвори. Увеличете котлона на средно-висок и варете без да се разбърква, докато капка от сиропа образува мека топка, когато падне в ледена вода.

4 Докато сиропът се готви, разбийте белтъците на сняг.

5 Когато сиропът достигне определената готовност, свалете от котлона и постепенно изсипете върху белтъците, докато ги разбивате на средно-ниска скорост. Излейте сиропа на постоянна струя между стените на купата и бъркалките (не обирайте пръските от стените). Продължете да разбивате за около 5 минути. Заделете.

6 Сложете купа с ледена вода. Поставете крема в купата и разбърквайте, докато се охлади и сгъсти до консистенцията на суров яйчен белтък.

7 С телена бъркалка прибавете 1 чаша от охладения крем в сместа с кафе, след което добавете останалата част.

8 В чиста купа среда, с чисти бъркалки, разбийте белтъците на сняг. Прибавете в сместа с кафе.

9 Изсипете муса в охладения блат и загладете отгоре. Оставете в хладилника за поне 3 часа или за през нощта.

На блата:

1 Натрошете вафлите на трохи (трябва да се получат около 1 1/2 чаши) в кухненски робот. Добавете останалите съставки и разбийте леко до смесване.

2 Сложете сместа в разглабяща се форма за торта и притиснете равномерно по стените и дъното. Сложете в хладилника да се стегне преди да сложите плънката.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта