Пай коледна звезда
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 ч натрошени шоколадови вафли
6 с.л. масло или маргарин, разтопено
1/8 ч.л. ментов екстракт (по желание)
3/4 ч захар, разделени
1 пакет неовкусен желатин
1/3 ч студена вода
3 яйца, разделени
1/3 ч ментов ликьор
1/2 ч сметана за разбиване, бита
Шоколадови листенца
1 кръгъл жълт бонбон
За шоколадовите листа:
3/4 ч едро натрошен бял шоколад
Червен оцветител за храни
Мазнина
3/4 ч полу-сладък шоколад, нарязан едро
Загрейте фурната до 180ºС. Смесете натрошените бисквитки, маслото и екстракта от мента, ако ще използвате, в малка купа. Притиснете по дъното и стените на тавичка за пай. Пече се 8 минути. Охлажда се върху решетка. Смесете 1/2 ч захар и желатина в тенджера. Добавете студена вода и се оставя да престои 1 минута. Разбърква се на слаб огън, докато желатинът се разтвори. Леко разбийте жълтъците в купа. Добавете около 1/4 чаша желатин в яйчните жълтъци и върнете жълтъците в тенджерата. Варете на слаб огън, докато кремът се сгъсти достатъчно, така че да покрива гърба на дървена лъжица. Махнете от огъня и добавете ликьора. Оставете да се охлади на стайна температура. Разбийте белтъците на пяна. Постепенно добавете останалата 1/4 чаша захар и продължете да разбивате, докато станат на сняг. Прибавете ги при сместа с желатин. Добавете сметаната. Изсипете сместа в охладения блат. Охладете за поне 8 часа или за през нощта. Направете шоколадовите листа, като заделите малко разтопен шоколад. Подредете ги върху пая във формата на коледна звезда, като слепяте със заделения шоколад. Поставете жълтия бонбон в центъра. Оставете в хладилника до сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ