Регистрация

Мраморен кейк

Автор:
yordanka
|
Дата:
12 May
|
Видяна:
426
Оцени рецептата

1/3 ч неосолено масло

3 с.л. олио от рапица

3 1/2 ч брашно

1 1/2 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол

2 ч + 2 с.л. захар

1 голямо яйце

2 големи белтъка

1 ч.л. ванилов екстракт

2 капки бадемов екстракт

3/4 ч кисело мляко

1/4 ч мляко

2 1/2 с.л. какао на прах

 

Загрейте фурната до 180 градуса.

Намажете форма за кекс с олио. Поръсете с брашно и изтръскайте излишното. Разтопете маслото в малка тенджера на умерен огън за около 3-5 мин. Веднага свалете от огъня. Прехвърлете маслото в малка метална купа и добавете олиото. Оставете във фризера за около 15 мин., до втвърдяване, но без да замръзва. Пресейте брашното, бакпулвера и солта върху восъчна хартия. В голяма купа смесете сместа с масло и олио, захарта, цялото яйце и белтъците; разбийте с електрически миксер на средна скорост, докато сместа е много светла и продуктите са добре смесени, за около 4 минути. Добавете ванилията и бадемовия екстракт и разбъркайте. С миксер на ниска скорост, прибавете половината от сухите съставки само докато се обединят. Прибавете киселото мляко и млякото, след това останалите сухи съставки и разбийте само до гладкост. Поставете какаото в средно голяма купа. Сипете 3 супени лъжици много гореща вода върху какаото, като се разбърква, докато сместа е напълно гладка. Измерете 1-1/4 чаши от тестото за кекса. Бавно разбъркайте сместа. Изсипете какаовото тесто върху ваниловото, така че да се образуват локвички на повърхността. Покрийте с останалото ванилово тесто. Прокарайте нож, така че да се получи мраморен ефект. Ударете съда няколко пъти върху тезгяха, за да изкарате въздуха. Пече се в продължение на 50 - 65 минути или докато клечка за зъби, поставена в най-дебелата част, излезе чиста и кексът отскача при допир. Прехвърлете върху решетка и охладете напълно. Прехвърлете в чиния.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта