Лешникова торта с лимони
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
-------------------------------- за блата -------------------------------
1 ч захар + допълнително
6 големи белтъка
1/3 ч лешници, печени
4 с.л. захар
-------------------------------- за лимоновия крем -------------------------------
1 ч пресен лимонов сок
3 големи яйца
1 с.л. захар
9 големи жълтъка
1 ч захар + допълнително
1 ч сметана за разбиване, охладена
-------------------------------- за малиновия сос -------------------------------
500 г пресни малини
1/2 ч.л. пресен лимонов сок
2 с.л. захар
250 г пресни малини за украса
На блата: Загрейте фурната до 100ºС. като използвате дъното на разглабяща се форма за торти, изрежете 4 кръга от пергаментова хартия. Постелете ги в колкото тавички за печене е необходимо. Смелете фино ядките с 1 ч захар в процесор. Разбийте белтъците в голяма купа на мек сняг и добавете постепенно 1 чаша плюс 3 с.л. захар и разбивайте, докато се втвърди. Внимателно прибавете сместа с ядки. Разпределете сместа върху готовите пергаментови кръгове, като най-лесно е да използвате готварски пош и с обикновен накрайник и спираловидни движения да запълните кръга отвътре навън. Печете около 2 1/2 часа, докато изсъхнат. Внимателно отлепете пергамента и с назъбен нож изрежете кръг, като пак се водите от дъното на формата. Повторете с останалите кръгове.
На лимоновия крем: Смесете лимоновия сок, жълтъците, яйцата и 1 чаена лъжичка захар в широка метална купа. Сложете купата над тенджера с вряща вода, като разбивате постоянно, докато се сгъсти сместа, около 13 минути. Прецедете през цедка. Покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилника. Разбийте сметаната в средна купа докато се образуват меки върхове. Добавете 1 с.л. захар и разбийте на твърд сняг. Прибавете сметаната в лимоновия крем.
На тортата: Сложете 1 от блатовете на дъното на формата за торта и подрежете краищата с нож, за да се побере в съда. Разпределете с лъжица 1 1/4 ч лимонов крем върху блата. Сложете втори блат и внимателно натиснете надолу до крема. Намажете с 1 1/4 ч лимонов крем. Повторете с останалите блатове. Замразете тортата за една нощ.
На малиновия сос: Пюрирайте малините в процесора. Прецедете в купа, като притиснете семената с гърба на лъжица. Прибавете захар и лимонов сок. Съхранявайте в хладилник за около 1 час.
Сервирайте тортата като я извадите от формата – може да увиете гореща мокра кърпа около страните на съда, за по-лесно освобождаване. Прехвърлете в чиния и с шпатула загладете крема. Подредете малините върха тортата. Сервира се със сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ