Кус-кус с шам-фъстък
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За кус-куса:
1 ч кускус
3 ч вода
За овкусяване:
1 с.л. вода
1/2 ч.л. сол
1 1/2 ч обелен шам фъстък, неосолен
1 ч.л. бадемов екстракт
1 ч.л. канела
1/4 ч зехтин
За поднасяне:
1/2 ч захар
2 с.л. вода
1/4 ч пудра захар
30 г полу-сладък шоколад, фино настърган
Захаросани череши, за украса
Поставете кускуса в тенджера и добавете водата. Заделете за 5 мин. Прехвърлете в тенджера с капак. Покрийте и варете на слаб огън за 15 мин. Напълнете тенджера наполовина с вода и сложете шам-фъстъка. Оставете да заври и отцедете в гевгир. Сложете ядките в кърпа и разтрийте, за да ги обелите. Разбийте прясно бланширания шамфъстък, екстракта и канелата в кухненски робот за 2-3 минути, докато много са фино смлени и започнат да стават на паста. Добавете зехтина, по 1 с.л. наведнъж, докато се получи гладка паста. Заделете. Смесете солта и водата и изсипете в охладения кус-кус. Добавете пастата от шам-фъстък. Сложете овкусения кус-кус в тенджера, покрийте и задушете за 15 мин. Извадете в тава и разбъркайте хубаво с вилица, за да се отделят зърната, докато се охлади. Смесете захарта и водата оставете да заври, като се разбърква, за да се разтвори захарта и охладете сиропа. Сложете охладения кус-кус в сиропа, като разбърквате с вилица. Оставете за няколко часа, на хладно място, като разбърквате с вилица от време на време, докато всички зърна са отделни. При поднасяне, сложете в чиния. Поръсете равномерно с настъргания шоколад, а след това с пудра захар. Украсете със захаросани череши.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ