Регистрация

Карамелен сладкиш с праскови

Автор:
Албена Люцканова
|
Дата:
04 Nov
|
Видяна:
484
Оцени рецептата

За топинга:

1/2 ч захар

3 с.л. вода

1 ч бадеми, препечени, нарязани

1/2 ч брашно

5 с.л. безсолно масло, студено, нарязано на малки парчета

За прасковите:

1/2 ч захар

3 с.л. вода

6 големи праскови

2 с.л. царевично нишесте

Ванилов сладолед

 

Намажете с масло тавичка за печене. Смесете захарта и водата в малка тенджера на слаб огън, докато захарта се разтвори. Увеличете топлината и се вари без разбъркване, докато захарта стане с дълбок златисто-кафяв цвят, като разклащате съда от време на време. Добавете бадемите. Веднага излейте сместа в подготвената тава. Охлажда се напълно. Нарежете на парчета от по 5 см. Смелете фино в блендер. Смесете 1/2 чаша от сместа с брашното в блендера. Добавете маслото и разбийте до получаването на ронливо тесто. Заделете. За прасковите: Смесете захарта и водата в малка тенджера на слаб огън, докато захарта се разтвори. Увеличете топлината и се вари без разбъркване, докато захарта стане с дълбок златисто-кафяв цвят, като разклащате съда от време на време. Веднага изсипете карамела в кръгла тавичка с високи стени. Внимателно наклонете съда, така че да покриете равномерно дъното и стените с карамел. Оставете да се втвърди. Загрейте фурната до 190ºС. Бланширайте прасковите в кипяща вода за 30 секунди. Прехвърлят се в купа със студена вода с помощта на решетъчна лъжица. Отцедете. Обелете ги. Разполовете и отстранете костилката. Нарежете всяка на 4 парчета. Прехвърлят се в купа. Поръсете царевичното нишесте над прасковите; разбъркайте леко. Подредете прасковите върху карамела. Поръсете с топинга. Печете до покафеняване, около 40 мин. Охладете леко. Изсипете в купички. Покрийте със сладолед и поднесете.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта