Канелени кифлички с орехи и стафиди
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
4 1/2 ч брашно
1 пакет суха мая
1 ч мляко
1/3 ч масло
1/3 ч захар
1/2 ч.л. сол
3 яйца
3/4 ч кафява захар
1/4 ч брашно
1 с.л. канела
1/2 ч масло
1/2 ч бели стафиди
1/2 ч натрошени орехи
1 с.л. равни части сметана и мляко
Пудра захар
За глазурата:
1 1/4 ч пресята пудра захар
1 ч.л. царевичен сироп
1/2 ч. л. ванилия
1 - 2 с.л. равни части сметана и мляко
В голяма купа разбийте с миксер 2 1/4 чаши брашно и маята. В малка тенджера сгорещете млякото, 1/3 чаша масло, 1/3 чаша захар и солта само до около 50-60 градуса и докато маслото почти се разтопи, като се разбърква непрекъснато. Добавете брашнената смес. Добавете яйцата. Разбийте с миксер на ниска скорост за 30 секунди, като остъргвате стените на купата постоянно. Разбийте на висока скорост в продължение на 3 минути. С помощта на дървена лъжица, прибавете по-голямата част от останалото брашно - 2 ¼ - 2 3/4 чаши, колкото можете. Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност. Замесете достатъчно количество от останалото брашно, така че да се получи средно меко тесто, гладко и еластично (3 до 5 минути общо). Оформете на топка. Поставя се в намазана купа, като обърнете веднъж. Покрийте и оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си (около 1 час).
За пълнежа, смесете кафявата захар, 1/4 чаша брашно и канелата. Нарежете останалото масло и разбъркайте, така че да се получи ронлива смес; заделете.
Притиснете тестото надолу. Обърнете върху леко набрашнена повърхност. Покрийте и оставете за 10 минути. Разточете тестото на квадрат с големина 30,5 см. Поръсете с пълнежа. Поръсете отгоре със стафидите и орехите, навийте на руло. Прищипете ръбовете, така че да се запечатат. Нарежете на осем парчета. Подредете парчетата в намазана тава за печене. Покрийте тестото хлабаво с прозрачно фолио и оставете да втаса. Оставете кифличките в хладилника за 2 до 24 часа. Махнете фолиото и оставете да престои на стайна температура за 30 минути. Намажете тестото с равните части сметана и мляко. Пече се на 190ºС за 25 до 30 минути или до светло кафяво. Извадете от фурната. Намажете отново с равни части сметана и мляко. Охлажда се в продължение на 1 минута. Внимателно обърнете канелените кифлички върху решетка да се охладят леко. Обърнете отново върху чиния за сервиране и поръсете с пудра захар. Глазирайте. Сервирайте топло.
На глазурата с пудра захар: В купа смесете 1 1/4 чаши пресята пудра захар, 1 чаена лъжичка царевичен сироп, 1/2 чаена лъжичка ванилия и достатъчно количество равни части сметана и мляко (от 1 до 2 супени лъжици), така че да се получи не много гъста глазура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ