Домашно сладко от ягоди
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
В тази рецепта давам количества, с които да си направите 1-2 бурканчета или да имате сладко колото за някоя пищна следобедна закуска с приятели или семейството. Можете да удвоите, утроите и т.н.количествата, за да си направите зимнина или да си гарантирате резерви за поне месец.
Необходими продукти:
1 кг ягоди
500 г зхар
1/2 или 1 цяла ампулва ванилова есенция
1 с.л. лимонови корички по желание
1/2 ч.л. лимонтозу
80 мл вода
Начин на приготвяне:
Ягодите измийте и почистете от зелените листенца. Ако сте си намерили дребни ягоди (което е по-красивия вариант), ги оставете цели. Ако се по-голеи, ги разрежете на 2-3 парчета всяка.
Изсипете захарта в тенджера и залейте с водата. Добавете ягодите и кипнете. Оставете да къкри за 1 час на умерен огън, като периодично в началото на готвенето отпенвате събиращата се пяна.
На 45-тата минута от варенето добавете ваниията и лимоновите корички (вместо тях можете да сложите портокалови или просто да пропуснете цитрусовия елемент).
След 1 час къкрене проверете дали сладкото има желаната от вас текстура. Ако се сгъстило, колкото го харесвате, добавете лимонтозуто и разбъркайте. След 5 минути махнете от огъня. Ако обаче още ви изглежда прекалено редички, подръжте 10-15 минути още на котлона и след това добавете лимонтозу.
Прехвърлете в бурканчета, като напълните максимално до горе. Завъртете капачките и обърнете бурканчетата надолу докато сладкото изстине.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ