Боровинков кекс с царевично брашно
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2/3 ч боровинки, пресни или замразени
1 1/2 ч брашно
1/3 ч царевично брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1/2 ч кисело мляко, плюс
1 с.л. кисело мляко
1 ч.л. лимонов сок
2/3 ч захар
2 ч.л. захар
1/4 ч олио, плюс допълнително за намазване на тавата
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1 голямо яйце
1 белтък
1/4 ч.л. канела, смляна
Разбъркайте боровинките с 1 супена лъжица брашно. Заделете. Разбъркайте останалото брашно, царевичното брашно, бакпулвера и солта в купа. Смесете киселото мляко и лимоновия сок в друга купа. Смесете 2/3 чаша захар, олиото и лимоновите кори в купа. Разбийте с цялото яйце, след това с белтъка, като разбивате добре след всяко добавяне. Като редувате, добавете сухите съставки и сместа с кисело мляко, като започнете и завършите със сухи съставки. Разбърква се само докато се смесят. Внимателно се добавят боровинките. Изсипете тестото в намазана тавичка за кекс. Смесете останалите 2 супени лъжици захар и канелата в малка купа и поръсете тестото. Пече се в центъра на фурната на 180°С. След 25 минути печене, покрийте леко съда с алуминиево фолио. Пече се до златисто и докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста, около 50 - 60 минути. Охладете в съда за 10 мин. и извадете върху решетка да се охлади напълно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ