Регистрация

Бадемов сладкиш с лимонова извара

Автор:
blazheva
|
Дата:
23 Jul
|
Видяна:
476
Оцени рецептата

За бадемовия блат:

1/4 ч фино нарязани бадеми

1 1/4 ч брашно

1/2 ч захар

щипка сол

1/2 ч масло; студено, нарязано на малки кубчета

1 яйце

1 ч.л. ванилия

За лимоновата извара:

10 жълтъка

3/4 ч захар или повече

3/4 ч лимонов сок

1/2 ч масло

Подсладена бита сметана

Пресни плодове

 

Смесете бадемите, брашното, 1/2 чаша захар и солта в купа. Втрийте малко по малко парченцата масло. Прибавете яйцата и ванилията до образуването на топка. Оставете в хладилника. Разточете във формичка за торта с отделящо се дъно. Покрийте с восъчна хартия и отгоре сложете някаква тежест, за да не се надига при печене. Пече се на 180С до златисто кафяво, около 20 минути. Охлажда се. За да направите плънката, смесете жълтъците с 3/4 до 1 чаша захар и лимоновия сок на водна баня. Гответе, като се разбърква непрекъснато над къкреща вода, докато сместа покрива гърба на метална лъжица. Не трябва да завира. Отстранете от огъня и разбийте с 1/2 чаша масло, малко по малко, докато се разтопи и стане гладка смес. Изсипете лимоновата извара в охладения блат. Охладете, докато се стегне. Внимателно свалете стените на съда. Украсете с бита сметана и плодове.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта