Бадемова тарталета с круши
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За тестото:
1 1/2 ч брашно
2 с.л. захар
1 щипка сол
1 щипка смлян карамфил
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
113 г масло
1 жълтък
5 с.л. ледена вода
Масло, меко
За глазурата:
1/2 ч конфитюр от кайсии
2 с.л. тъмен ром
За пълнежа:
1/2 ч фино смлени бадеми
1/2 ч захар
1 с.л. брашно
9 твърди, зрели круши, обелени, разполовени по дължина и почистени от сърцевината
За да направите тестото, сложете сухите съставки и лимоновата кора в купата на блендера и разбийте до смесване. Добавете маслото и разбийте до получаването на ронливо тесто. Добавете жълтъка и разбийте до смесване. Без да спирате блендера, бързо добавете ледената вода. Разбийте за няколко секунди, докато тестото се събере на топка. Увийте в найлоново фолио и оставете в хладилника за поне 1 час. Намажете с масло кръгла тавичка за пай с подвижно дъно. Разточете тестото на кръг с диаметър няколко сантиметра по-голям от този на съда. Внимателно го поставете в съда и покрийте стените. Подрежете ръбовете; набодете дъното с вилица. Охладете в продължение на 1/2 час. Поставете фолио отгоре и притиснете тестото. Напълнете фолиото с несварен ориз или боб, за тежест. Пече се в предварително загрята на 190С фурна за 15 минути. Махнете фолиото и тежестите. Печете още 5 мин. и охладете върху решетка. За да направите глазурата, сгорещете конфитюра и рома на слаб огън, като се разбърква. Прецедете и намажете блата с две супени лъжици глазура. Заделете останалата. За да се направи пълнеж, разбъркайте заедно бадемите, захарта и брашното; поръсете глазирания блат. Нарежете 12 половинки круши на филийки напречно. Поставете нарязаните филийки върху пълнежа. Нарежете останали круши и ги използвайте за попълване пространствата между филийките круши. Пече се в предварително загрята на 190С фурна за 40 минути. Извадете от фурната, намажете с останалата топла глазура. Сервира се със стайна температура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ