Регистрация

Бадемова тарталета с круши

Автор:
Бистра Илиева
|
Дата:
19 Dec
|
Видяна:
635
Оцени рецептата

За тестото:

1 1/2 ч брашно

2 с.л. захар

1 щипка сол

1 щипка смлян карамфил

1/2 ч.л. настъргана лимонова кора

113 г масло

1 жълтък

5 с.л. ледена вода

Масло, меко

За глазурата:

1/2 ч конфитюр от кайсии

2 с.л. тъмен ром

За пълнежа:

1/2 ч фино смлени бадеми

1/2 ч захар

1 с.л. брашно

9 твърди, зрели круши, обелени, разполовени по дължина и почистени от сърцевината

 

За да направите тестото, сложете сухите съставки и лимоновата кора в купата на блендера и разбийте до смесване. Добавете маслото и разбийте до получаването на ронливо тесто. Добавете жълтъка и разбийте до смесване. Без да спирате блендера, бързо добавете ледената вода. Разбийте за няколко секунди, докато тестото се събере на топка. Увийте в найлоново фолио и оставете в хладилника за поне 1 час. Намажете с масло кръгла тавичка за пай с подвижно дъно. Разточете тестото на кръг с диаметър няколко сантиметра по-голям от този на съда. Внимателно го поставете в съда и покрийте стените. Подрежете ръбовете; набодете дъното с вилица. Охладете в продължение на 1/2 час. Поставете фолио отгоре и притиснете тестото. Напълнете фолиото с несварен ориз или боб, за тежест. Пече се в предварително загрята на 190С фурна за 15 минути. Махнете фолиото и тежестите. Печете още 5 мин. и охладете върху решетка. За да направите глазурата, сгорещете конфитюра и рома на слаб огън, като се разбърква. Прецедете и намажете блата с две супени лъжици глазура. Заделете останалата. За да се направи пълнеж, разбъркайте заедно бадемите, захарта и брашното; поръсете глазирания блат. Нарежете 12 половинки круши на филийки напречно. Поставете нарязаните филийки върху пълнежа. Нарежете останали круши и ги използвайте за попълване пространствата между филийките круши. Пече се в предварително загрята на 190С фурна за 40 минути. Извадете от фурната, намажете с останалата топла глазура. Сервира се със стайна температура.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта